Erişilebilirlik

Castro'nun Ardından Hem Kutlama Hem Yas


Castro'nun Ardından Miami'de Kutlama Yapıldı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00

Castro'nun Ardından Miami'de Kutlama Yapıldı

Fidel Castro’nun ölümü, tüm dünyada farklı tepkilere neden oldu. Sürgünde yaşayan Kübalılar haberin duyulmasıyla sokaklara çıkıp kutlama yaptı.

ABD’nin Miami şehrinde yaşayan Kübalılar, Küba bayraklarına sarıldı, sokaklarda dansetti. “Küba’ya evet, Castro’ya hayır”, “Özgür Küba” sloganları atan kalabalık, şarkılar söyledi.

“Burada bir adamın değil bir ideolojinin ölümünü kutluyoruz” diyen bir Kübalı, Castro’nun ölümüyle özgürlüklerinin bir bölümün geri aldıklarını söyledi. Florida’nın 27. Bölgesini temsil eden Kongre üyesi Ros-Lehtinen de açıklamasında “İnsanların gelmesini beklediği gün sonunda geldi. Bir tiran öldü ve komünizmin son kalan kalesi için yeni bir başlangıcın yolıu açıldı” dedi.

Bazı göstericilerin, yeni ABD Başkanı Donald Trump'ın maskesini taktığı ve “Şeytan, Fidel artık senindir. Ona hak ettiği gibi davran, huzur içinde dinlenmesine müsade etme" yazılı pankart taşıdığı görüldü.

Kübalılar ise karışık duygulara sahip. Havana’da deniz kenarında toplanan insanların bir bölümü yas tutarken bir bölümü de rahatladıklarını saklamadı. Bir bölümü Castro’nun mirasının harap olmuş bir ülke olduğunu, gençlerin kaçmak istediği bir ülke olduğunu söylerken, bir bölümü ise tün dünyanın sevdiği bir lideri kaybetmenin acısını yaşadı.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan Kübalı aktivist Antonio G. Rodiles ise Fidel Castro’nun yavaş yavaş kaybolacak bir gölge olduğunu söyledi. Küba hükümetinin, Castro’yu insanların aklında canlı tutmaya çalıştığını söyleyen Rodiles, “Artık her şey çözülecek ve Castro yok olacak” dedi.

Castro'nun yaşamını yitirmesinin ardından ilk açıklama Meksika'dan geldi. Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto, Twitter'dan yaptığı açıklamada 'Küba devrimi lideri ve 20. yüzyılın simgesel referansı Fidel Castro'nun ölümü nedeniyle yastayım" diye yazdı.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro da Twitter hesabından yaptığı açıklamada " Granma'nın Meksika'dan ayrılmasından 60 yıl sonra, Fidel yaşam için mücadele eden ölümsüzlerin arasına katıldı. Daima zafere doğru" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Küba Devlet Başkanı Raul Castro'ya gönderdiği mektupta, "Küba Devrimi'nin lideri, ağabeyiniz Fidel Castro'nun ölümü nedeniyle size ve tüm Küba halkına en derin taziye dileklerimizi iletiyoruz. Bu olağanüstü devlet adamının adı haklı olarak modern dünya tarihinde bir dönemin simgesi olarak görülüyor" dedi.

Castro’yu Rusya'nın samimi ve güvenilir dostu olarak tanımlayan Putin, "Bu güçlü ve bilge adam her zaman geleceğe emin gözlerle bakıyordu. Tüm hayatını adadığı işin haklılığına samimi bir biçimde inanan politikacı, vatandaş ve yurtsever ideallerini temsil ediyor. Onun anısı sonsuza kadar Rus vatandaşlarının kalplerinde yaşayacak" ifadelerini kullandı.

Sovyetler Birliği'nin son lideri Mihail Gorbaçov da Castro'nun ölümü sonrası bir mesaj yayınladı. Rus Interfax ajansının haberine göre Gorbaçov " En sert ABD blokajına karşı direndi ve ülkesini güçlendirdi. Üzerinde devasa bir baskı varken o ülkesini blokajdan çıkarmayı başararak bağımsız gelişim yoluna soktu" dedi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG