Erişilebilirlik

Cameron İngiliz Rehinenin Öldürülmesini Kınadı


Öldürülen İngiliz rehine Alan Henning
Öldürülen İngiliz rehine Alan Henning

İngiltere Başbakanı David Cameron, IŞİD militanlarını yenilgiye uğratmak için ülkesinin elinden geleni yapacağı sözü verdi. Cameron bu değerlendirmeyi, IŞİD’in İngiliz rehine Alan Henning’i başını keserek öldürdüğünü gösteren videoyu yayınlamasından bir gün sonra yaptı.

Cameron güvenlik ekibiyle görüşmesinin ardından yaptığı konuşmada, Henning’in ölümünden IŞİD’in sorumlu tutulacağını bildirdi. İngiltere başbakanı ayrıca öldürülen rehine Henning’in, başkalarına yardım etmeyi amaçlayan nazik ve şefkatli bir kişi olduğunu söyledi.

Dün akşam toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Henning’in başının kesilerek öldürülmesini kınadığını bildirdi. Başkan Obama da, videonun yayınlanmasının ardından yayınladığı mesajda eylemi kınamıştı.

BM Güvenlik Konseyi açıklamasında, Henning’e karşı işlenen suçun, Suriye’de insani yardım görevlilerine yönelik artan tehlikelere işaret ettiğini bildirdi.

IŞİD, Henning’in başının kesildiğini gösteren videoyu dün (Cuma) yayınlamıştı. Video, daha önce aynı şekilde öldürülen iki Amerikalı ve bir İngiliz rehinenin öldürülmesi gibi benzer şekilde kurgulandı.

Videonun sonunda bir IŞİD militanı bir başka Amerikalı rehine Peter Kassig’i de aynı şekilde öldürmekle tehdit ediyor. Amerikalı yetkililer, Kassig’in IŞİD’in elinde rehin olduğunu doğruladı.

Başkan Barack Obama da, cinayeti sert bir dille kınamış, IŞİD’le mücadelenin devam edeceği mesajı vermişti.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı da, videonun içeriğini hala doğrulamaya çalıştıklarını bildirdi. Başbakan Cameron, attığı Twitter mesajında cinayeti “barbarca”, cinayeti işleyen IŞİD militanlarını da “barbar teröristler” diye tanımladı.

Alan Henning, Suriye’deki iç savaş mağdurlarına gönderilen, ancak resmi olmayan bir yardım konvoyuna çalışıyordu.

İŞİD daha önce de Amerikalı rehineler Jim Foley ve Steven Sotloff’la, İngiliz rehine David Heines’ın başını keserek öldürmüş, cinayetlerini benzer videolarla duyurmuştu.

IŞİD “idam” diye duyurduğu kanlı eylemlerini Amerika ve müttefiklerinin Irak’ta kendi militanlarına karşı düzenlediği hava saldırılarına misilleme amacıyla işliyor. Koalisyon tarafından düzenlenen hava saldırıları, Irak ve Suriye’de cihatçı örgütün ilerleyişini durdurmayı amaçlıyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG