Erişilebilirlik

Brüksel'i Kana Bulayan Kardeşler


Havalimanındaki terör saldırısını Brahim El Bakraoui (sağdaki), metro istasyonundakini ise kardeşi Khalid'in yaptığı kesinleşti.
Havalimanındaki terör saldırısını Brahim El Bakraoui (sağdaki), metro istasyonundakini ise kardeşi Khalid'in yaptığı kesinleşti.

Belçika’daki terör saldırılarının iki kardeş tarafından yapıldığı kesinleşirken üçüncü intihar bombacısının kimliğini belirlemeye yönelik çalışmalar sürüyor. Brüksel Havalimanı’na bomba bırakarak kaçan bir şüpheli de aktif şekilde aranıyor

Brüksel havalimanında ve Avruğa Birliği kurumlarına çok yakın bir noktada bulunan bir metro istasyonunda düzenlenen terör saldırılarını Brahim ve Khalid El Bakraoui kardeşlerin gerçekleştirdiği kesinleşti. Brüksel Federal Savcılığı, Zaventem Havalimanı’ndaki saldırıyı Brahim, Maelbeek metro istasyonundakini ise saldırıyı ise Khalid El Bakraui’nin düzenlediğini açıkladı.

Her iki kardeşin de Belçika polisinde kaydı mevcut ancak yetkililer geçtiğimiz dönemde doğrudan terör bağlantılı bir kayıt bulunmadığını belirtiyor. İki kardeşin Avrupa Birliği – Türkiye Zirvesi’nin yapıldığı 18 Marta Brüksel’in Molenbeek semtinde yakalanan ve Paris saldırılarının baş aktörleri arasında yer alan Slah Abdeslam ile yakın bağlantı içinde olduğu tezi de giderek güç kazanıyor. Saldırıların gerek yapılış, gerekse hazırlanış biçimi ve saldırılara ilişkin lojistik çalışma uzun vadeli bir çalışmaya işaret etse de Abdeslam’ın yakalanmasının ardından saldırıların öne çekildiğine yönelik işaretler de yoğunlaşmış durumda.

Belçikalı yetkililer her ne kadar canlı bomba yöntemiyle intihar saldırısı gerçekleştiren iki simi net olarak belirlemiş olsalar da yapbozun tüm parçaları henüz yerine oturtulamadı. Belçika polisi tarafından servis edilen Brüksel Havalimanı’nın güvenlik kameralarından alınan bir görüntüde yer alan üç kişiden ikisinin kimliğini belirlemeye yönelik çalışmalar hala sürüyor.

İlgili fotoğrafta kimliği resmen teyit edilen tek isim Brahim El Bakraoui. Üç kişinin ortasında yer alan El Bakroui’nin yanındaki siyah giyimli kişinin de Brüksel Havalimanı’ndaki diğer intihar bombacısı olduğu tahmin ediliyor ancak bu kişinin kimliği konusunda yapılmış resmi bir açıklama yok. Belçika medyası ilk etapta bu şüphelinin Khalid El Bakraoui olduğunu iddia ettiyse de bu iddia Brüksel Federal Savcısı Frederic Van Leeuw tarafından yalanlandı.

Fotoğrafta asıl soru işareti ise beyaz giyimli ve şapkalı kişi. Bu kişinin de Salah Abdeslam ve Paris saldırılarıyla doğrudan ilişkili Najim Laachraoui olduğu iddia edildiyse de bu bilgi de resmi makamlarca teyit edilmedi. Van Leeuw bu kişinin havalimanına geldiği valizi bırakıp kaçtığını, bırakılan valizde patlayıcı bulunduğunu ve bu patlayıcının miktarına diğer iki bombaya oranla çok daha güçlü olduğunu açıkladı. Şüpheliyi yakalamaya yönelik operasyonlar sürüyor.

Belçika’da bir yandan saldırılarla ilgili soruşturmaya devam edilirken diğer yandan da yaralar sarılmaya çalışıyor. Maelbeek metro istasyonuna çok yakın bir mesafede bulunan Avrupa Birliği Komisyonu’nda bugün öğle saatinde Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, Belçika Başbakanı Charles Michel Fransa Başbakanı Manuel Valls, Belçika Kralı Philippe ve Belçika Kraliçesi Mathilde’in de katılımıyla bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Saygı duruşu Brüksel’in farklı yerlerinde ve Belçika’nın diğer kentlerinde de yapıldı. Halk da sokaklarda toplanarak saldırılarda hayatlarını kaybedenler için bir şekilde taziyelerini iletmeye çalışıyor.

Patlamaların çok şiddetli ve parça tesirli bomba kullanılması kimlik belirleme çalışmalarını da zorlaştırıyor. Belçika makamlarının zorlandığı bir başka konuyu da hem ölenler hem de yaralılar arasında çok sayıda yabancı uyruklunun bulunması. Bu alandaki işlemleri hızlandırmak isteyen Belçika, yabancı uyruklular konusunda İnterpol ile işbirliğine gidileceğini açıkladı. Amerikan Federal Soruşturma Bürosu (FBI) da Brüksel’e bir ekip gönderdi.

Brüksel’de hayat yavaş yavaş normale dönerken toplu ulaşımdaki aksaklıklar henüz tam olarak giderilemedi. Brüksel Havalimanı’nın perşembe günü de kapalı kalacağını belirten yetkililer, havalimanının tam operasyonel hale gelmesinin günler alabileceğine dikkat çekiyor. Maelbeek metro istasyonundaki durum ise daha ciddi. Bu istasyonda her şeyin normale dönemsinin haftalar alması öngörülüyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG