Erişilebilirlik

BM Suriye’ye Daha Fazla Gözlemci Gönderecek


Güvenlik Konseyi’nde oy birliğiyle kabul edilen tasarı gözlemci sayısının 300’e çıkarılmasını öngörüyor.

Öncü grubun başkanı Albay Ahmet Himiçi, şu anda Suriye’de sadece 8 gözlemci bulunduğunu ve bu sayının Pazartesi gününe kadar 10’a çıkmasını beklediğini söyledi. BM gözlemcileri çatışmalara sahne olan kentlerin çoğuna henüz gidemedi.

BM ve Arap Birliği Özel temsilcisi Kofi Annan’ın sözcüsü, Cenevre’de yaptığı açıklamada, bu kentler arasında Humus’un da bulunduğuna dikkati çekti.

Ahmet Fevzi, Annan’ın gözlemcilerin en kıza zamanda Humus’a da uğramalarını istediğini söyledi ve Güvenlik Konseyi sayıyı artırırsa bunun daha kolay olacağını vurguladı.

Bu arada yerli ve yabancı insan hakları örgütleri dün Suriye’nin çeşitli kentlerinde en az 11 sivilin öldüğünü haber verdi. Humus ve İdlib’de bazı semtlerin bugün de Suriye ordusu tarafından bombalandığı öğrenildi.

Devlet televizyonu ve haber ajansı ise, biri Golan Dağında olmak üzere iki ayrı saldırıda 18 güvenlik görevlisinin hayatını kaybettiğini duyurdu ve ölümlerden “silahlı terörist grupları” sorumlu tuttu.

Ateşkes ihlallerinin devam etmesi çatışmaların daha da artacağı şeklinde yorumlanırken, Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe Suriye’nin iç savaşın eşiğinde olduğunu söyledi.

Bir yılı rejim karşıtı hareket sırasında ölü sayısı 9 bini aşmış durumda.

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG