Erişilebilirlik

BM: Kuzey ve Güney Sudan Arasındaki Çatışmalar Kaygı Verici


BM: Kuzey ve Güney Sudan Arasındaki Çatışmalar Kaygı Verici
BM: Kuzey ve Güney Sudan Arasındaki Çatışmalar Kaygı Verici

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Kuzey ve Güney Sudan askerleri arasında giderek artan şiddet eylemlerinin kendisini derinden kaygılandırdığını söyledi. Güney Sudan, önümüzdeki ay bağımsızlığını ilan etmeye hazırlanıyor.

Ban, son on günde 60 kin kişinin evini terk ettiği Güney Sudan’ın Kordofan eyaletindeki çatışmaların sona erdirilmesi çağrısında bulundu. Genel Sekreter ayrıca her iki tarafın da Birleşmiş Milletler çalışanlarının güvenliğini sağlamasını ve yerel halka yardım götürmek için örgüte sınırsız erişim izni vermesini istedi.

Birleşmiş Milletler İnsani ve Acil Yardım Müsteşarı Valerie Amos, yardım kuruluşlarının muhtaçlara hizmet edemediğini söyledi ve her iki tarafı da sivilleri hedef almaktan vazgeçmeye çağırdı.

Birleşmiş Milletler ve Afrika Birliği’nden yetkililerden oluşan bir heyet çatışmalara son vermek amacıyla Kordofan eyaletine gidecek.

Öte yandan Güney Sudan ordusu sözcüsü Philip Aguer, Kuzey askerleri bir köprüyü geçmeye çalışırken Kiir Nehri’nde çatışma çıktığını söyledi.

Şiddet eylemlerine ilişkin haberler Afrika Birliği’nin Kuzey ve Güney arasında anlaşma sağlamak amacıyla Addis Ababa’daki toplantılara ev sahipliği yaptığı sırada geldi. Birlik iki tarafın da, geçen ay Kuzey güçlerinin ele geçirdiği güneydeki Abyei bölgesini askerlerden arındırmak için prensipte anlaştığını duyuruyor. Ancak görüşmelerde bulunan Amerika’nın Sesi muhabiri Peter Heinlein, anlaşmanın çözülme noktasına geldiğini bildiriyor.

XS
SM
MD
LG