Erişilebilirlik

BM Gazetecileri Korumak İçin Harekete Geçiyor


Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, dünyanın önde gelen basın özgürlüğü kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin makamında yapılan toplantıya, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) Genel Sekreteri Christophe Deloire, Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ)İcra Direktörü Joel Simon, Uluslararası gazeteler ve Editörler Birliği (WAN – IFRA) adına David Callaway katıldı.

Toplantıda dünyada artan gazeteci ölümleri, gazetecilere uygulanan sansür ve kısıtlanan basın özgürlükleri masaya yatırıldı.

Basın özgürlüğu kuruluşlarının temsilcileri, gazetecilerin güvenliğinin ve basın özgürlüklerinin korunması için acil adımlar atılması çağrısında bulundu. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres de, önde gelen basın özgürlüğü kuruluşlarından gelen çağrıya olumlu cevap verdi.

Toplantıda Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres, önde gelen basın özgürlükleri kuruluşlarının temsilcilerine gazetecilerin can güvenliğinin sağlanması, özgür ve bağımsız basını korunması için harekete geçeceği konusunda güvence verdi.

Basın özgürlüğünü savunan kuruluşlar tarafından başlatılacak olan ‘Gazetecileri Koruyun’ kampanyasına Birleşmiş Milletler'in de destek vereceği belirtildi.

Birleşmiş Milletler'in gazetecilerin korunmasıyla ilgili özel bir de temsilci atayacağı kaydedildi.

Deloire: ‘Özgür ve bağımsız basını destekleme kararını memnuniyetle karşılıyoruz’

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres ile önde gelen basın özgürlükleri kuruluşlarının temsilcileri arasında gerçekleşen zirvenin ardından, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Genel Sekreteri Christophe Deloire bir açıklama yaptı. Deloire, "Genel Sekreter Guterres'in gazetecilerin güvenliği, özgür ve bağımsız basını desteklemeye yönelik kararlığını ve güçlü taahhüdünü memnuniyetle karşılıyoruz. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri, bu konuların demokrasi ve insan hakları için temel taşı olduğuna inandığını ve gazetecileri korumak için harekete geçmeye söz verdi. Gazetecileri korumak için Birleşmiş Milletler'i daha etkin bir hale getireceği konusunda biz de ona güveniyoruz. Böylece gazeteciler daha iyi korunacak" dedi.

Simon: ‘Genel Sekreter'den destek almak memnunluk verici’

Gazetecileri Koruma Komitesi İcra Direktörü Joel Simon, toplantının ardından yaptığı açıklamada, "Gazetecilere fiziksel ve sözlü olarak yapılan saldırılar her geçen daha da artıyor. Genel Sekreter'den bu tür bir destek almak bizim için cesaretlendirici ve memnuniyet verici. Bu taahhüdü daha ileri götürmek için onunla birlikte çalışmayı dört gözle bekliyoruz" dedi.

‘Gazetecileri Koruyun’ kampanyasına uluslararası destek

Gazetecileri korumak için başlatılacak olan kampanyaya, aralarında RSF, CPJ, Associated Press Haber Ajansı,WAN-IFRA, Uluslararası Af Örgütü'nün de yer aldığı yaklaşık 120 uluslararası kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütünün destek verdiği belirtildi.

Basın örgütleri tarafından yapılan ortak açıklamada, son beş yılın gazeteciler için en ölümcül olayların yaşandığı yıllar olduğu belirtildi.

Son yıllarda yüzlerce gazetecinin öldürüldüğü ve işlerini yapmaya çalışan birçok gazetecinin saldırı ve sansüre maruz kaldığı kaydedildi.

RSF, CPJ araştırmasına göre, son on yılda gazeteci cinayetlerinin sadece yüzde 3'ü aydınlatılarak adil yargılama yapıldı. Sadece 2016 yılında 78 gazetecinin öldürüldüğü bildiriliyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG