Erişilebilirlik

BM: Corona En Fazla Gelişmekte Olan Ekonomileri Vuracak


Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te bir trenin içi
Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te bir trenin içi

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) tarafından yayınlanan “Gelişmekte Olan Ülkelere Covid-19 Şoku” adlı rapora göre gelişmekte olan ülkelerde, Corona kaynaklı ekonomik krizle mücadele etmek için 2,5 trilyon dolarlık yardım paketine ihtiyaç duyulacak.

UNCTAD raporu, gelişmekte olan ekonomilerin, yüksek sermaye ihracı ve ihracat geliri kaybından dolayı büyük sarsıntı yaşayacağını kaydediyor. Emtia fiyatlarının düşmesi ve para birimlerindeki değer kayıpları yüzünden küçülecek olan bu ekonomilerin alacağı darbenin, 2008 krizinden daha ağır olması bekleniyor.

Rapor, gelişmekte olan ülkelerde Corona kaynaklı ekonomik krizle mücadele için alınması gereken önlemlere de yer veriyor. Buna göre, gelişmekte olan ekonomilere bir trilyon dolar nakit para aktarılması ve borçların ödenmesi için bir trilyon dolar yardım paketi sağlanmasına ihtiyaç olacak.

BM raporunda, bu ülkelerdeki acil sağlık hizmetleri ve ilgili programlara da 500 milyon dolar ayrılmasının gerekeceği öngörülüyor.

Raporu hazırlayanlar arasında bulunan UNCTAD Küreselleşme ve Kalkınma Stratejileri Direktörü Richard Kozul-Wright, Sahra Çölü’nün güneyindeki Afrika ülkelerinin yanı sıra Pakistan ve Arjantin’in en kötü etkilenecek ülkeler arasında olduğunu söylüyor.

Durumun çok kötü olacağını vurgulayan Kozul-Wright, “Uluslararası kuruluşlar, şu anda yaşanan ve daha da ağırlaşması beklenen ekonomik hasarı önlemenin tek yolu olan bu tip önerileri çok ciddiye almalı,” dedi.

Corona virüsünün bu yıl ve gelecek yıl gelişmekte olan ülkelerde yol açacağı ekonomik zararın 2 ila 3 trilyon dolar olacağını söyleyen Kozul-Wright, bunun muhafazakar bir tahmin olduğunun altını çiziyor.

Kozul-Wight, “Eğer G-20 liderleri, ‘dayanışma ruhu içinde küresel bir eylem’ taahhüdüne bağlı kalacak olursa, G-20 ekonomileri dışında yaşayan altı milyarlık nüfusa yardım edebilecek, orantılı bir adım atmaları gerekecek,” şeklinde konuştu.

G-20 liderleri, geçtiğimiz hafta, Corona salgınından kaynaklanan istihdam ve gelir kaybını sınırlamak için küresel ekonomiye 5 trilyon dolar aktarma ve “pandeminin üstesinden gelmek için ne gerekiyorsa yapma” sözü vermişti.

UNCTAD raporunda yer alan rakamsal tahminler, geçtiğimiz günlerde Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından açıklanan tahminlerle örtüşüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG