Erişilebilirlik

Blinken Ermenistan Başbakanı ile Telefonda Görüştü


Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’la telefonda görüştü. Bakanlık Sözcüsü Ned Price, görüşmede geçen günler ve haftalarda güney Kafkasya’da görülen pozitif ivmenin ele alındığını belirtti. Blinken'ın Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesinin önemini vurguladığı da belirtildi.

Sözcü günlük basın brifinginde, Bakan Blinken’ın ABD’nin güney Kafkasya’da sınırların belirlenmesi çabalarına yardım etmeye hazır olduğunu ve tarafları devam eden ulaşım ve iletişim bağlantılarını ilerletme çabaları konusunda desteklediğini söyledi.

Price’a göre Blinken bölgedeki zorlukları aşmak için ikili diyaloğun devam etmesinin önemini vurguladı, AB arabuluculuğunda Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan arasında yapılan görüşmelere desteğini sunduğunu bildirdi.

Blinken, ABD’nin AGİT Minsk grubu eşbaşkanı olarak Ermenistan ve Azerbaycan’ın uzun vadeli kapsamlı barışa ulaşması için desteğini yinelediğini belirtti.

Blinken'ın görüşmede ayrıca, bölgede barış, istikrar ve refahın temini için Ermenistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin önemini vurguladığı belirtildi.

1990'lardan bu yana Erivan'ın desteklediği etnik Ermeniler tarafından kontrol edilen ve Azerbaycan'ın içinde bir bölge olan Dağlık Karabağ konusunda iki ülke arasında anlaşmazlık sürüyor.

Bu anlaşmazlık 2020'de alevlenerek Azeri birliklerinin bölgedeki geniş toprak parçalarının kontrolunu geri kazandığı altı haftalık bir savaşa dönüşmüştü.

Son olarak Brüksel’de biraraya gelen iki ülke liderleri, barış anlaşması için görüşmeleri ilerletmek konusunda anlaşmıştı. Ermenistan ve Azerbaycan, tartışmalı Dağlık Karabağ bölgesi için ülkelerinde sınır komisyonu kurma kararı almıştı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG