Erişilebilirlik

Ermenistan ve Azerbaycan’dan Komisyon Adımı


Ermenistan ve Azerbaycan, tartışmalı Dağlık Karabağ bölgesi için ülkelerinde sınır komisyonu kurma kararı aldı. Brüksel’de biraraya gelen iki ülke liderleri, barış anlaşması için görüşmeleri ilerletmek konusunda anlaştı.

Ermenistan ve Azerbaycan, dün yaptıkları ayrı açıklamalarda ülkelerinde sınır komisyonu kurduklarını açıkladılar. Komisyonlar, yaklaşık otuz yıldır süren Dağlık Karabağ anlaşmazlığını sona erdirmek için bir adım.

Her iki ülkenin liderleri 22 Mayıs'ta Brüksel'de bir barış planı üzerinde çalışma konusunda anlaşmışlardı. Bu anlaşma kararı Erivan'da, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın çok fazla taviz verdiği iddialarının körüklediği protesto dalgasına rağmen gerçekleşmişti.

1990'lardan bu yana Erivan'ın desteklediği etnik Ermeniler tarafından kontrol edilen ve Azerbaycan'ın içinde bir bölge olan Dağlık Karabağ konusunda iki ülke arasında anlaşmazlık sürüyor.

Bu anlaşmazlık 2020'de alevlenerek Azeri birliklerinin bölgedeki geniş toprak parçalarının kontrolunu geri kazandığı altı haftalık bir savaşa dönüşmüştü.

Avrupa Birliği Konsey Başkanı Charles Michel, hem Paşinyan hem Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’le yaptığı görüşmenin ardından, gelecekteki bir barış anlaşmasına ilişkin iki ülkenin görüşmeleri ilerletme konusunda anlaştıklarını söyledi. Michel ayrıca tarafların, devletlerarası sınırların belirlenmesine ilişkin komisyonlarla, birkaç gün içinde sınırda buluşmak üzere anlaştıklarını belirtti.

Aliyev, Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Şahin Mustafayev'in yönetiminde sınır komisyonu oluşturduğuna dair bir kararname yayımladı.

Rusya’nın Sputnik haber ajansının Telegram kanalına göre, Ermenistan'ın sınır ve güvenlik komisyonuna Başbakan Yardımcısı Mher Grigoryan başkanlık edecek.

Paşinyan, Dağlık Karabağ'da etnik Ermeniler'in hak iddiaları konusunda uluslararası toplumun Ermenistan'dan "çıtayı düşürmesini" istediğini söylemesinden bu yana, son haftalarda Erivan'da bir dizi protestoyla karşı karşıya kaldı.

Michel Pazar günü yaptığı açıklamada, Aliyev ve Paşinyan’la Temmuz veya Ağustos ayına kadar başka bir üçlü toplantı yapacağını söyledi.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG