Erişilebilirlik

‘Binlerce Göçmen Çocuk Daha Ailelerinden Ayrılmış Olabilir’


Sağlık Bakanlığı’na bağlı denetim ofisi tarafından yayınlanan rapor ABD hükümetinin daha önce bilinenden binlerce fazla göçmen çocuğu ailelerinden ayırmış olabileceğini ortaya koydu.

Bakanlık, raporda geçen yıl Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği’nin Trump yönetiminin ailelerinden ayırdığı çocuklar için açtığı toplu davanın kapsadığı 2 bin 737’den çok daha fazla çocuğun ailelerinden ayrılmış olabileceğini kaydetti.

Trump yönetimi geçen yıl sıfır tolerans politikasıyla ABD’nin güney sınırını geçen aileler hakkında yasal işlem başlatmış ve çocuklarla ailelerini birbirinden ayırmıştı.

Rapora göre, hükümet resmen açıkladığı politikayla çocukları ailelerinden ayırma uygulamasının bazı durumlarda çocukların güvenliği ve iyiliği için olduğunu kaydetti.

Ancak suç sicili olan ailelerinden ayrılan çocukların durumu yalnızca gayrı resmi şekilde takip edildi. Bu da denetim mekanizmasının gerçek sayıyı bilmesini imkansız hale getirdi.

Trump yönetiminin geçen yıl başlattığı aileleri çocuklarından ayırma uygulaması büyük tepki çekince Trump, 20 Haziran’da bir kararname imzalayarak uygulamayı sona erdirmişti.

Ancak rapora göre göçmen çocukları ailelerinden ayırma uygulaması o tarihten bu yana devam etti.

Sağlık Bakanlığı 1 Temmuz ve 7 Kasım 2018 tarihleri arasında en az 118 çocuğun ailelerinden ayrıldığını bildirdi.

İç Güvenlik Bakanlığı ise bu 118 çocuğun 65’inin ailelerinin suç sicili olduğunu kaydetti. Ancak bazı vakalarla ilgili olarak bu suç sicilinin ayrıntıları paylaşılmadı.

İç Güvenlik Bakanlığı raporun bulgularıyla ilgili yorum yapmayı reddetti.

Rapor hükümetin ailelerinden ayırdığı çocukları hala uygun şekilde kayıt altına almadığı kaygılarına neden oldu.

Raporda son değişimlerin, kullanılan sistemin ve sürecin ailelerinden ayrılan çocuklarla ilgili tutarlı ve doğru bilgi sağlayıp sağlamadığından emin olunamadığı belirtildi.

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG