Erişilebilirlik

Obama: Bin Ladin Pakistan'da Yardım Gördü


Obama: Bin Ladin Pakistan'da Yardım Gördü
Obama: Bin Ladin Pakistan'da Yardım Gördü

Başkan Barack Obama, Usame bin Ladin’in Pakistan’da başkent İslamabad’dan 60 kilometre uzaklıkta yıllarca yaşamasını sağlayan bir destek şebekesine sahip olduğunu söyledi.

Obama, CBS televizyonuna verdiği demeçte, Pakistan hükümetinin bin Ladin’in varlığından haberi olup olmadığının hala bilinediğini ancak bu konunun soruşturulması gerektiğini belirtti.

Ulusal Güvenlik Danışmanı Tom Donilon, el-Kaide tehdidinin devam ettiğini ancak bin Ladin’in ölümünün terör örgütünü yenilgiye uğratmada önemli bir kilometre taşı olduğunu söyledi.

Donilon, bin Ladin’in evinde ele geçen malzemeyi, terör istihbaratı açısından büyük bir hazine olarak tanımladı.

Amerikan hükümeti, Cumartesi günü bin Ladin’in evinde ele geçirilen bazı videoları yayınladı.

Teyplerde bin Ladin kendisiyle ilgiki haberleri televizyonda seyrederken ve dünyaya hitaben yaptığı bir konuşmanın provasını yaparken görülüyor.

Amerikan komandoları El-Kaide liderini Pazartesi sabaha karşı Pakistan’ın garnizon kenti Abbottabad’daki üç katlı evine düzenlediği baskında öldürmüş ve çok sayıda belgeye el koymuştu.

Gazetecilere videolarla ilgili bilgi veren bir istihbarat yetkilisi, bilgisayar kayıtları ve diğer belgelerin bin Ladin’i, sanıldığı gibi sembolik değil el-Kaide operasyonlarında aktif rol alan bir lider olarak gösterdiğini söyledi.

Teyplerde bin Ladin, dünya tarafından nasıl algılandığını son derece merak eden ve kendisiyle ilgili televizyon haberlerini yakından izleyen bir kişi olarak görülüyor. Yerde sırtında bir battaniye ile oturan bin Ladin elindeki uzaktan kumanda cihazını sürekli kanallar arasında dolaştırarak kendisinden sözeden haberleri izliyor.

Bin Ladin bir teypte sakalları ağarmış ve karışık, propaganda için hazırlanmış bir diğer teypte ise sakalları siyaha boyanmış ve özenle taranmış olarak görünüyor. “Amerikan Halkına Mesaj” adlı propaganda teybinin geçen Ekim ya da Kasım’da kaydedildiği sanılıyor.

Amerikalı yetkililer, videoteypleri sessiz yayınladı.

Bin Ladin’in evinde ele geçirilen malzemeyi incelemeyi sürdüren Amerikalı istihbarat yetkilileri, diğer el-Kaide liderlerinin nerede yaşadığı ve terör örgütünün saldırı planları hakkında bilgi edinmeyi umuyor.

XS
SM
MD
LG