Erişilebilirlik

‘Trump Ülke Güvenliğine Zarar Veriyor’


ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı Donald Trump’ın hem içeride hem dışarıda Amerika’ya liderlik etme kapasitesine sahip olmadığını savundu.

Biden, Demokrat Parti’nin başkan adayı Hillary Clinton’ın Pennsylvania eyaletindeki bir seçim kampanyası mitingine katıldı.

Doğduğu yer olan Scranton kentindeki mitingde yaptığı konuşmada Trump’a yüklenen Biden, Trump’ın ABD Başkanı olmak için “tamamen vasıfsız” olduğunu söyledi.

Trump’ın ulusal güvenlik ve dış politikada tehlikeli söylemlere sahip olduğunu belirten Biden, “Trump’ın fikirleri sadece son derece yanlış olmakla kalmıyor aynı zamanda çok tehlikeli, anayasamıza dair derin bir cehaleti yansıtıyor. Teröristlerin ekmeğine yağ sürüyor,” dedi.

Trump’ın özellikle “IŞİD’i Obama kurdu” sözüne atıfta bulunan Biden, şöyle devam etti: “Türkiye’de neler olduğunu gördünüz, bazıları bizi darbe girişiminin parçası olmakla suçluyor… (Trump)) bu saçma açıklamaların müttefiklerimiz, dostlarımız nezdinde ve askerlerinin fiziksel güvenliği açısından yarattığı tehlikeli neticelerin farkında mı? Trump ülkemizin güvenliğine zarar veriyor.”

Biden, emlak milyarderinin Amerikalılar’ın ihtiyaçlarına karşı da kayıtsız kaldığını öne sürerken, ekonomide de Trump’ın televizyon programının “kovuldunuz” (You’re fired)şeklindeki sloganının onun gerçek rengini yansıttığını savundu. Biden, “Bize orta sınıfı önemsediğini söylemeye çalışıyor. Palavra. (Trump) Orta sınıfı anlamıyor, fikri yok” dedi.

Biden, Trump’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve eski Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin hakkındaki olumlu sözlerine de işaret ederken, “Trump, (eğer yaşasaydı, eski Sovyet lider) Josef Stalin’i de çok severdi” ifadesini kullandı. Biden, Trump’a ABD’nin nükleer kodlarını idare etmede güvenilemeyeceğini de savundu.

Clinton için övgü dolu ifadeler kullanan Biden, “Hillary Clinton Amerikan tarihinde yeni bir fasıl yazacak” dedi.

Clinton da, Trump’ın Scranton’da olduğu gibi mavi yakalı işçilere istihdam sağlama yeteneğine dair kuşkular dile getirdi ve kent halkından Trump’a oy vermemelerini istedi. Clinton, Trump’ı dış politikada da “darmadağın” bir görünüm sergilemekle eleştirdi.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG