Erişilebilirlik

Biden COVID-19'u Tamamen Atlattı


Başkan Joe Biden, 5 gün önce yakalandığı COVID-19'u tamamen atlattığını ve testinin negatif çıktığını açıkladı. Beyaz Saray'da basın toplantısı düzenleyen Biden, hastalık sırasında semptomlarının çok hafif olduğunu, bugünden itibaren izolasyondan çıkarak ekibiyle yüz yüze çalışmaya başlayacağını belirtti.

İzolasyonda olduğu süre boyunca da çalışmaya devam ettiğini hatırlatan Biden, bunun COVID-19 mücadelesinde gelinen noktayı gösterdiğini söyledi.

''Artık çok bulaşıcı olan BA.5 varyantıyla mücadele ediyoruz'' diyen Biden, kendisini hasta eden bu varyantın dünyadaki birçok kişiyi de etkilediğini kaydetti. Varyantın yayılmasını önlemek için önlem almanın gerekliliğini vurgulayan Biden, yönetiminin şu ana kadar okullarda ve kamu binalarında havalandırmayı iyileştirme, testleri yaygınlaştırma ve yüksek kaliteli maskelere bedava erişim için milyarlarca dolar kaynak sağladığını söyledi.

''Kapalı alanlarda maske takmayı düşünün''

Biden, ''Etrafınızdakileri korumak için kapalı ve kalabalık alanlarda maske takmayı yeniden düşünmelisiniz'' dedi.

Yine de önlemlere rağmen BA.5 varyantıyla birçok kişinin COVID-19'a yakalanacağını belirten Biden, ''Bu yanlış bir şey yaptığımızı göstermiyor. Maalesef COVID-19, 2 buçuk yıldır olduğu gibi hala bizimle, ancak mücadelemiz büyük fark yaratıyor'' diye konuştu.

Biden bugün gelinen noktada ciddi hastalıktan korunabiliyor olmanın eskiye göre en büyük fark olduğuna dikkat çekti.

''Takviye dozlar, ev testleri ve tedaviler etkili araçlar''

Salgınla mücadelede 3 önemli araca sahip olunduğunu belirten Biden, bunları ''takviye aşı dozları, evde yapılan testler ve herkesin erişebildiği yeni tedaviler'' olarak sıraladı.

5-50 yaş arasına bir kez, 50 yaş üzerine ise toplamda iki kez yapılması tavsiye edilen takviye aşı dozlarının ciddi hastalık oranını düşürdüğüne dikkat çeken Biden, bir yıl önce az bulunan ve pahalı olan ev testlerininse artık bedava olduğunu ve Amerikalılar'ın adresine gönderildiğini hatırlattı. Biden COVID-19 tedavisinde önemli bir antiviral olarak kabul edilen Paxlovid adlı ilaca ise yerel eczanelerdeki eczacılar tarafından bile reçete yazıldığını ve ilaca erişimin kolay ve bedava olduğunu söyledi.

Eski Başkan Donald Trump'ın COVID-19'a yakalanmasına atıfta bulunan Biden, ''Selefim hasta olduğunda helikopterle Walter Reed Tıp Merkezi'ne götürülmesi gerekti çünkü çok hastaydı, çok şükür iyileşti'' diyen Biden, kendisinin ise hastalığı sırasında Beyaz Saray'ın üst katındaki ofisinden çalışmaya devam ettiğini söyledi. Biden bu farkın nedeninin aşılar, testler ve tedaviler olduğunu yineledi.

''Biden, COVID-19 gitmedi ancak vakalar artsa da ölümler yüzde 90 azaldı'' diye konuştu.

Biden'ın COVID-19 testi geçen hafta Perşembe günü pozitif çıkmıştı. Hasta olduğunun açıklanmasının ardından Beyaz Saray, Biden'ın semptomlarının hafif olduğunu, izolasyon altında çalışmaya devam ettiğini bildirmişti. Başkan ise Twitter'dan paylaştığı videoda Amerikan halkına ''iyi olduğu'' mesajını vermişti. Hastalığı sırasında Biden'ın Beyaz Saray'daki doktoru durumuyla ilgili her gün yazılı açıklama yapmıştı. Hastalık boyunca Biden'ın burun akıntısı ve hafif öksürüğü olduğu belirtilmiş ancak nabzının, tansiyonunun, solunum hızının normal olduğu kaydedilmişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG