Erişilebilirlik

Beyaz Saray'dan İHA Raporu


Beyaz Saray'dan İHA Raporu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00

Obama Yönetimi, Libya, Yemen, Somali ve Pakistan’da terörle mücadele amacıyla İHA’larla düzenlenen hava operasyonlarında 2009-2015 arasında 116 sivilin öldüğünü açıkladı. Beyaz Saray, daha önce gizli tutulan hava operasyonlarıyla ilgili ayrıntıları geçtiğimiz hafta kamuoyuna açıklamış, bu tür hava operasyonlarının artık daha şeffaf olacağını belirtmişti

Beyaz Saray’ın açıkladığı bu rapor, uzun zamandır bekleniyordu.

Rapora göre, Pakistan, Somali, Yemen ve Libya’da 500 İHA saldırısı düzenlendi. Obama göreve geldiğinden bu yana bir zamanlar gizli tutulan İHA saldırıları, terörle mücadelede önemli bir koz.

Obama, sivil kayıpları azaltmak ve şeffaflık sağlamak için bir başkanlık kararnamesi yayınladı.

Ancak insan hakları örgütlerine göre ölen sivil sayısı açıklanandan çok daha yüksek.

Önce İnsan Hakları isimli örgütten Rita Siemion bu konuda şunları söylüyor: ”Savaşta ve savaş dışında güç kullanacağınız zaman kurallar değişiyor. Terörle mücadele çabaları, hangi kuralların uygulanacağını belirlemeyi zorlaştırıyor. Standartlar çok farklı. Ölümcül gücü düşmanlarınıza karşı birinci seçenek olarak kullanmakla son seçenek olarak kullanmak arasında çok fark var.”

Öte yandan uzman John Hannah'a göre en iyi yöntemi belirlemek uzun sürecek. Hannah, ”Amerikan Kongresi, kamuoyu ve müttefiklerimiz arasında askeri gücün nasıl kullanılacağı konusunda diyalog kurulmalı. Amerika’nın güvenliğinin sağlanması, gereken tüm kurumların oluşturulması, önlemlerin alınması ve elimizden gelenin en iyisinin yapılması için doğru dengeyi bulmamız şart” diye konuşuyor.

Beyaz Saray, terörle mücadelede en önemli silahlardan biri olan İHA’lar hakkında kamuoyuna daha fazla bilgi açıklansa bile hassas verilerin korunması gerektiğini bildiriyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG