Erişilebilirlik

Beyaz Saray'ın En Kıdemli Muhabiri Öldü


Başkan Obama 4 Ağustos 2009'da Helen Thomas'ın doğum gününü kutlarken
Başkan Obama 4 Ağustos 2009'da Helen Thomas'ın doğum gününü kutlarken
50 yıl boyunca Beyaz Saray muhabirliği yapan ve Amerikan başkanlarını izleyen Helen Thomas, 92 yaşında öldü.

Dostları ve meslektaşları eski Beyaz Saray muhabirinin Washington’daki evinde öldüğünü açıkladı.

Helen Thomas, gazeteciliğin erkek egemen bir meslek olduğu dönemde kadın gazetecilere önayak oldu. Thomas, John F. Kennedy döneminden bu yana tüm başkanları izlemişti.

United Press International (UPI) haber ajansı ve Hearst gazete grubuna çalışan Thomas, zaman zaman hassas konuların işlendiği canlı televizyon yayınlarında başkanlara sert çıkışlarıyla tanınıyordu.

Lübnan asıllı ailenin kızı

1920 yılında Lübnan asıllı bir göçmen anne-babanın on çocuğundan yedincisi olarak Kentucky eyaletinde dünyaya gelen Thomas, dört yaşından itibaren babasının bakkal dükkanı açtığı Michigan eyaletinin Detroit kentinde büyüdü. Thomas, o dönem Osmanlı idaresindeki Trablus’tan göç eden babasının Amerika’ya geldiğinde yoksul göçmenlerin geçici süreliğine tutulduğu New York’un Ellis Adası’nda kaldığını, adadaki yetkililer tarafından “Antonious” olan soyadlarının Thomas olarak İngilizce’ye çevrildiğini söylemişti.

2010 yılında “İsrail Filistin’den çekip gitsin” ifadesini kullanan Helen Thomas, özür dilese de aldığı yoğun tepkilerden dolayı Beyaz Saray’da yarım yüzyıl süren kariyerine son vermek zorunda kaldı.

Beyaz Saray’ın en kıdemli muhabiri olan Helen Thomas, sayısız basın toplantısını “Teşekkür ederiz Sayın Başkan” sözleriyle bitirmesiyle tanınıyordu.

Helen Thomas'ın ölümü üzerine başsağlığı mesajı yayınlayan Başkan Barack Obama ve eşi Michelle, Thomas'ı "kadın gazeteci nesillerin önündeki engelleri kaldıran ve kapıları açan bir öncü" olarak tanımladı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG