Erişilebilirlik

Beyaz Saray’da Türkiye'yle Venezuela’yı Karşılaştıran Soru


Beyaz Saray’da Venezuela’daki seçimler ve Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya getirilen yeni yaptırımlar konusunda düzenlenen brifingde, Türkiye’yle Venezuela’yı karşılaştıran bir soru da soruldu.

Maliye Bakanı Steven Mnuchin ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı H.R. McMaster, Beyaz Saray’da birlikte kameralar karşısına geçerek Venezuela’ya yönelik yeni yaptırımları açıkladı ve gazetecilerin sorularını yanıtladı. Brifing sırasında bir gazeteci, Venezuela’da tartışılan seçimleri kastederek, “Bu yaşananlar, Türkiye’de de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bazılarının sonuçları şaibeli bulduğu bir referandumla yetkilerini genişletmesinden ne kadar farklı? Başkan Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı kutlamıştı, daha sonra (Erdoğan) ABD’ye geldi ve korumaları (Türk) büyükelçiliğinin önünde protestocuları dövdü. Aradaki fark ne?” şeklinde bir soru yöneltti.

Soruyu Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı McMaster yanıtladı. McMaster şunları söyledi: “Bir fark şu; Venezuela’da anayasanın sonunun geldiğini görüyorsunuz. Bu, Maduro rejimi altında son aylarda hızlandırılmış bir süratte oluyor. Venezuela demokrasisine gerçek anlamda sınırlamalar getiren bir süreç yaşanıyor. Maduro bu seçimle, halkına karşı acımasız baskılar uygulamada ve --bu son örnekte olduğu gibi anayasayı kurucu meclisle iptal ederek -- Mugabe, Beşar Esat ve Kim Jong-un’un bulunduğu çok özel bir gruba katıldı.”

Aynı gazeteci, bu yanıtın ardından “Erdoğan kimseye baskı yapmadı mı?” diye başlayan bir takip sorusu sormaya çalıştı ancak Mnuchin, bu soruyu almaktansa başka bir gazeteciye söz vermeyi tercih etti.


STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG