Erişilebilirlik

Berlin Saldırısı Fransa'yı Korkuttu


Fransa'nın Nice kentinde meydana gelen kamyonlu saldırının benzerinin Berlin'de bir Noel Pazarı'nda da yaşanması, 2 yılda gerçekleşen terör saldırılarında 238 kişinin yaşamını yitirdiği Fransızları korkuttu.

İçişleri Bakanlığı Nice saldırısından bu yana alınan en üst seviyedeki güvenlik önlemlerini dahi artırdıklarını duyurdu. Özellikle Paris'te dünyanın en çok ziyaret edilen caddesi olan Champs Elysees üzerinde kurulan Noel Pazarı için alınan güvenlik önlemleri bu sabah güçlendirildi.

İçişleri bakanlığı tüm Noel pazarları ve kamusal alanlarda güvenlik seviyesini en yüksek seviyeye çekti. İçişleri Bakanı Bruno Le Roux, "Berlin'deki saldırının hemen ardından, Noel pazarlarındaki güvenlik önlemleri artırıldı" dedi. Bakan tüm güvenlik birimlerine azami dikkatli olmaları çağrısı yaptı.

Olağanüstü güvenlik önlemleri

Jandarma ve polis güçlerinin yanısıra asker ve özel güvenlik görevlileri de Noel pazarlarını korumak için görevlendirildi. Pazarların içinde ve çevresindeki sivil polislerin sayısı artırıldı. İstihbarat birimleri ise gece gündüz, 24 saat aralıksız istihbarat izlemesi yapıyor. Tüm Noel pazarlarının etrafına Mobese kameraları yerleştirildi.

Pazara araçlarla saldırı olmasını engellemek için girişlere 1 ton ağırlığında beton bloklar yerleştirildi. Champs Elysees üzerindeki Noel Pazarı'nın etrafı 2 km. uzunluğunda demir bariyerlerle kapatıldı. Noel pazarlarına bir tek giriş, bir tek de çıkış konuldu. Giriş ve çıkışlarda güvenlik görevlileri üst ve çanta araması yapıyor.

"Noel pazarları kaldırılsın" tartışması

Fransa ve Almanya'da son haftalarda gerçekleştirilen terör operasyonlarında çok sayıda saldırı öngörülerek engellenmişti. Avrupa'nın en büyük Noel pazarına ev sahipliği yapan Strasbourg'da bir grubun Noel pazarlarına saldırı hazırlığında olduğu belirlenmiş, Fransız polisi Strasbourg'da düzenlediği operasyonda çok sayıda kişiyi gözaltına almıştı. Gözaltı ifadelerinde Strasbourg, Champs Elysees ve Notre Damme Kilisesi'ndeki Noel Pazarları'na saldırı hazırlığı olduğu ortaya çıkmıştı.

Berlin saldırısının ardından yeniden Noel Pazarları'nın kaldırılması tartışması gündeme geldi. Ancak İçişleri Bakanı Bruno Le Roux ve Strasbourg Belediye Başkanı Roland Ries, teröre pirim vermemek gerektiğini, Noel pazararının açık kalacağını dile getirdiler.

Hollande: "Çok yüksek seviyede terör tehdidi var"

Almanya Başbakanı Angela Merkel'e başsağlığı dileklerini ileten Cumhurbaşkanı François Hollande, "Artık tüm Avrupa hedefte, çok yüksek seviyede terör tehdidi var" dedi.

Senegal Devlet Başkanı Macky Sall ile ortak basın toplantısında Berlin saldırısını değerlendiren Hollande, "Fransızlar, bütün Avrupa'yı vuran bu trajedi karşısında Alman halkının yasını paylaşmaktadır. Bu, bütün Avrupa'ya yapılan bir saldırıdır. Merkel'e üzüntü ve dayanışma duygularımı ilettim. Almanya terörle mücadelede çok yakın işbirliği yaptığımız bir ülke. Servislerimiz el ele çalışıyor. Ancak Fransa'da zaten uzun süredir yüksek seviyede güvenlik önlemleri alınmıştı. Çok yüksek seviyede terör tehdidi var ve buna uygun yüksek seviyede güvenlik önlemleri alınmıştır, özellikle Noel pazarlarında" dedi.

Marine Le Pen: "Fransa sınırları kapatılsın"

Ancak başsağlığı mesajlarının yerini hızlı bir şekilde Merkel'e dönük eleştiriler aldı. İlk duygusal dayanışma mesajlarının ardından özellikle Avrupa'daki aşırı sağ partiler, birbiri ardına, 1 milyon göçmene kapılarını açan Angela Merkel'i suçlayan açıklamalar yaptılar.

Avrupa'nın en güçlü aşırı sağ partisi Fransız Front National'in (FN) lideri Marine Le Pen, yazılı bir açıklama ile saldırıyı kınadı. Merkel'in göçmen politikasını sert eleştiren Le Pen, "Bu bir İslamist saldırıdır. Hükumetlerimizin, içlerine teröristlerin sızdığını çok iyi bildiğimiz göçmenlere kapıları kapatması için daha kaç saldırı olması bekleniyor" dedi. Marine Le Pen, derhal Fransız sınırlarının kapatılmasını ve kentlere göçmen yerleştirme işlemlerine son verilmesini istedi.

"Willkommen politikası tarihi bir hataydı"

Ana muhalefet Partisi Cumhuriyetçiler (LR) milletvekili Guillaume Larrive de, "Merkel'in göçmenlere uyguladığı 'willkommen' politikası tarihi bir hataydı. Merkel kontrolsüz ve absürd bir göçmen politikası uygulayarak tarihi bir trajedye imza attı. Merkel açıklama yapmalı" dedi.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG