Erişilebilirlik

Batı Balkan Zirvesi Paris'te Toplandı


Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Paris'te 6 Batı Balkan ülkesi ile 6 AB ülkesinin katılacağı "Balkan Zirvesi'ni" topladı. Elysee Sarayı'ndaki zirvede

Hollande, “İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkma kararının ardından Balkan ülkelerinde istikrarın ve güvenliğin sağlanması için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Hollande, bu ülkelerle ilgili sürecin devam ettiğini vurguladı. Merkel’in de Balkan liderlerine hiçbir şeyin değişmediğini söylediği belirtiliyor.

Bazı Balkan ülkelerinin liderleri de “Brexit”in etkilerinden korkmadıklarını ve müzakerelerin devam etmesi gerektiğini belirttiler.

Zirvede, üyelik bekleyen 6 Balkan ülkesiyle göçmen krizi, enerji, ulaşım, eğitim ve değişim programlarının masaya yatırıldığı belirtiliyor. Balkan zirvesine Avrupa'nın doğusundan Makedonya, Bosna, Kosova, Sırbistan, Arnavutluk ve Karadağ devlet ve hükumet başkanları katıldı. AB'den ise Almanya, Fransa, İtalya, Avusturya, Hırvatistan, Slovenya liderlerinin yanısıra AB Dışilişkiler Yüksek temsilcisi ve AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Federica Mogherini ile AB'nin genişlemeden sorumlu komiseri Johannes Hahn katıldı.

Balkan zirvesinin doğuşu 2014 "Berlin inisiyatifine" kadar uzanıyor. Angela Merkel'in öncülüğünde Batı Balkan ülkeleri ile AB'nin ilişkilerini düzenlemek, ekonomik işbirliğini artırmak ve göçmen krizine çözüm bulmak amacıyla başlatıldı. 2015'de Viyana'da toplandı. Bu sene ise Paris'in ev sahipliğinde bir araya geliniyor. Paris zirvesinde, liderlerin ortak görüşmesinin ardından Avrupa kırtasının iki yakasını ilgilendiren konular akşam çalışma yemeğinde ele alınacak.

Balkan yolu, göçmen krizi ve terör

AB ülkeleri, göçmen yolu haline gelen Balkan ülkeleriyle hem göçmen krizinin çözümü, hem de terörle mücadele konusunda daha yakın işbirliği gerçekleştirmek istiyor. Özellikle AB Dışilişkiler Yüksek Komiseri Federica Mogherini'nin katılımıyla, "Balkan yolu ve Avrupa'nın güvenliği" konusu da ele alınacak. Göçmenlerin arasından Avrupa'ya sızan IŞİD militanlarının sızmasını engelemek için güvenlik alanında işbirliğinin de yolları aranacak.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG