Erişilebilirlik

‘Basın Özgürlüğü İçin Türkiye’ye Acil Baskı Yapılmalıdır’


Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) Türkiye’de basın ve medyaya eşi hiç görülmemiş bir baskı uygulandığı görüşünü savundu. CPJ, Ankara’ya uluslararası baskı yapılması çağrısında bulundu.

CPJ Avrupa ve Orta Asya Program Direktörü Nina Ognianova, son RTÜK kararlarını Amerika’nın Sesi’ne değerlendirirken, “Türkiye’de basına yönelik baskı şimdiye dek eşi görülmemiş düzeyde” dedi. Türkiye’de, cezaevlerindeki gazeteci sayısının diğer bütün ülkelerden daha fazla olduğunu belirten Nina Ognianova, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yüzden fazla basın kuruluşunun kapatıldığını ve hala ayakta kalabilenlerin ise oto-sansür uyguladığını kaydetti. Ognianova, basına yönelik baskılar nedeniyle bir dizi hassas ve önemli konunun kamuoyunun bilgisine sunulamadığını söyledi. Nina Ognianova, “Uluslararası ortakları, basın ve ifade özgürlüğü için Türkiye’nin liderlerine acil olarak baskı yapmalıdır” dedi.

RTÜK, olası terör saldırıları sonrasında uygulanacak olan yeni bir dizi yayın yasağı getirmişti. Yeni yasaklar arasında, saldırı ve patlama türü terör olaylarında resmi makamlarca dağıtılan görüntü ve bilgiler dışında, görüntü ve görsel unsur kullanılmaması da yer alıyor.

Çağdaş Gazeteciler Derneği’nden (ÇGD) Amerika’nın Sesi’ne yapılan açıklamada ise, “Bu kararlarla, halkın haber alma hakkı, aydınlanma ve doğru bilgiye ulaşma hakkı yasaklanmaktadır” denildi. ÇGD, RTÜK yasaklarını kınadığını ve tanımadığını belirtti. Açıklamada, iktidarın basın-medya kuruluşları üzerinde çok yoğun bir baskı uyguladığına da yer verildi.

Gazeteci-yazar Yusuf Kanlı da Amerika’nın Sesi’ne konuştu ve demokrasilerdeki haber alma hakkının sadece ulusal değil, aynı zamanda uluslararası sözleşmelerin de güvencesinde olduğunu söyledi. Yusuf Kanlı, RTÜK yasaklarının demokrasi ve özgürlük normlarıyla uyuşmadığını ifade etti. Kanlı, Türkiye’de 154 gazetecinin cezaevinde tutulduğunu ve Türkiye’de basın alanında son derece zor bir dönemden geçildiğini, 15 Temmuz sonrasında koşulların daha da zorlaştığını belirtti.

Özgürlük Evi (Freedom House) basın özgürlüğü konusunda Türkiye’yi kısmen özgür ülkeler sınıfına koyuyor. Ancak Türkiye 2016’da özgürlüklerin en çok gerilediği ülkeler arasında birinci oldu. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, kısa süre önce yaptığı açıklamada, Türkiye’de 30 gazetecinin hapiste bulunduğunu söylemişti. Bozdağ, gazeteci olduğunu söyleyen diğerlerinin ise “terörizm” gibi suçlamalardan cezaevinde tutulduğunu söylemişti.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG