Erişilebilirlik

'Baraj' Yıkıldı HDP Kutlama Yapmayacak


HDP'nin seçim barajını aşarak 80'e yakın milletvekili çıkarmasını kutlayan Diyarbakırlılar
HDP'nin seçim barajını aşarak 80'e yakın milletvekili çıkarmasını kutlayan Diyarbakırlılar

7 Haziran seçimleri Selahattin Demirtaş’ın söylediği gibi "kırılma yaratacak kadar önemli" oldu. Halkların Demokratik Partisi, kendisinden önceki partilerin bağımsız adaylarla “yanından dolanarak” sakınmaya çalıştığı yüzde 10 barajını, bu kez yıkarak geçti.

Oyların yüzde 95’inin açıldığı sırada HDP’ye Türkiye genelinde verilen oylar yüzde 13'e ulaştı. İktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), Güneydoğu’da büyük bir hezimet yaşadı. Bunda HDP’nin “Türkiyelileşme” adıyla başlattığı yeni parti stratejisinin yanısıra birçok neden etkili olmuş görünüyor.

Birçok uzmanın söylediği gibi, “Roboski’yle başlayan ve Kobani’yle kırılma yaşayan” süreç özellikle son haftalardaki seçim kampanyalarında parti liderleri arasında yaşanan tartışmalarla iyice sertleşmişti. Kürt adayların Meclis’e bağımsız aday gönderdiği geçmiş seçimlerde genellikle AKP’yle Güneydoğu’da milletvekillikleri yarı yarıya paylaşılmıştı.

Görüşlerini geçen hafta Amerika’nın Sesi’ne de açıklayan Diyarbakırlılar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim kampanyası sırasında elinde Kürtçe Kuran sallayarak konuşma yapmasından, ya da “dağdakiler Zerdüşt eğitimi veriyorlar” sözlerinden duydukları rahatsızlığı dile getirmişti.

Aynı şekilde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gittikçe otoriterleşmesinden ve başkanlık sisteminde ısrar ederek yargı ve parlamento gibi devletin diğer karar mekanizmalarını zayıflatma girişiminden, medya üzerindeki baskısından, mikro yönetim tarzıyla kendisini eleştiren herkese hakaret davası açmasından rahatsızlık duyan çok sayıda Kürt olmayan seçmen de oy tercihini HDP’den yana kullandı.

Cuma günü Diyarbakır’daki dev HDP mitingi sırasında düzenlenen, iki kişinin öldüğü ve onlarca kişinin ağır yaralandığı bombalı saldırı da Güneydoğu’da HDP yanlısı katılım oranını ciddi ölçüde etkilemişe benziyor. Televizyonda konuşan bir yerel muhabirin anlattığı kadarıyla, bombalı saldırıda yaralanan, kol ve bacaklarını kaybeden kişiler bile geçici olarak hastaneden çıkış alarak oy merkezlerine gidip oylarını kullandıktan sonra tekrar hastaneye yattı.

Sonuçlar kesinleşmeden önce açıklama yapan HDP Ankara milletvekili adayı Sırrı Süreyya Önder, partinin bu gece olası provokasyonlara meydan vermemek için tüm kutlamaları iptal ettiğini açıkladı. Kararın eş başkanlara ait olduğunu belirten Önder, “Büyük bir tevazu ve ölçülü bir sevinçle, bu sonucu provoke etmek isteyenlerin eline herhangi bir mazeret vermememiz gerekiyor. Bu bütün seçmenlerimizden ve yurttaşlarımızdan en önemli ricamızdır” diye konuştu. Ancak bu uyarılara rağmen, çok sayıda Diyarbakırlı sevinç içinde sokaklara döküldü. Resmi olmayan sonuçlara göre HDP Diyarbakır’dan 11, AKP ise 1 milletvekili çıkarmış durumda.

Ankara milletvekilliğini garantileyen Önder, ikinci olarak da il ve ilçe seçim kurullarında son sonuç alınıncaya kadar hiçbir görevliden sandık başlarını terk etmemesini istedi. İlk kez parti olarak Meclis’e girmeyi başaran HDP, 80 kadar milletvekili çıkardı.

HDP eş başkanlarının bir süre sonra açıklama yapacağını hatırlatan Önder “Bu sonuçlar hoyratlığa karşı demokrasinin, zulme karşı özgürlüğün, şımarıklığa karşı tevazunun, savaşa karşı barışın zaferidir” diye konuştu.

Önder aldıkları oyların “kendilerine emanet olduğunu” bildiklerini söyledi.

Bununla birlikte AKP iktidarının başlattığı ve HDP’lilerle Abdullah Öcalan’ı kapsayan barış sürecinin devam edip etmeyeceği, ya da hangi koşullar altında devam edeceği önümüzdeki günlerde anlaşılacak.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG