Erişilebilirlik

Bakiyev İstifa Etmeyi Reddediyor


Kırgızistan'da, hükümet aleyhine yapılan kanlı gösterilerden sonra muhalefet iktidarı ele geçirdi

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakiyev istifa etmeyi düşünmediğini söyledi.

Rus radyosuna konuşan Bakiyev yolsuzluk suçlamalarını reddetti. Devrik Devlet Başkanı, Bişkek’ten kaçtığını ve ülkenin güneyinde bir yerde mücadeleye hazırlandığını söyledi.

Kırgızistan'da, hükümet aleyhine yapılan kanlı gösterilerden sonra muhalefet iktidarı ele geçirdi. Dün, güvenlik kuvvetleriyle göstericiler arasında çıkan çatışmalarda en az 75 kişinin öldüğü, 1000 kişinin de yaralandığı açıklandı.

Geçici hükümetin başına getirilen muhalefet liderlerinden eski Dışişleri Bakanı Roza Otunbayeva, Bakiyev'in istifasını istedi.

Savunma ve İçişleri Bakanlarına yeni atamalar yapıldığını açıklayan Otunbayeva, geçici hükümetin altı ay görevde kalacağını bildirdi.

Bayan Otunbayeva, ülkedeki Amerikan ve Rus askeri üslerinin statüsünde değişiklik yapılmayacağını da vurguladı.

Beş buçuk milyon nüfuslu Kırgızistan, kişi başına ortalama 2 bin 100 dolar yıllık gelirle, dünyanın en yoksul ülkelerinden biri.

Kırgızistan’da muhalefetin Merkez Yürütme Komitesi başkanı Rosa Otunbayeva, iktidarın şu anda ellerinde olduğunu söylüyor. Rusça yayın yapan Mir Televizyonu’na açıklama yapan Otunbayeva, Ulusal Güvenlik Servisi ve İçişleri Bakanlığı’nın ellerinde olduğunu belirtti.

Otunbayeva, bu noktalarda kontrolü ele almanın gerekli olduğunu çünkü güvenliğin temel öncelikleri olduğunu söyledi. Muhalefet partilerinden Ata-Meken’in lideri Ömürbek Tekebayev ise Merkez Yürütme Kurulu’nun seçimlere kadar iktidarı elinde bulunduracağını ifade etti.

Tekebayev, seçimlerin en yakın sürede yapılamasını istediklerini söylüyor.
Eski Dışişleri Bakanı ve Merkez Yürütme Kurulu Başkanı Otunbayeva muhalefetin oluşturduğu iktidarın bilfiil lideri gibi hareket ediyor. Muhalefet, Başbakan Daniyar Usenov’un istifa etmeyi kabul ettiğini duyurdu ancak bu iddiası doğrulanabilmiş değil.

Kırgızistan’da tansiyon giderek yükseliyor. Eylemciler Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev’in baskıcı politikalarına karşı ayaklandıklarını söylüyor. Bakiyev, 2005’te, Lale Devrimi olarak bilinen sokak gösterilerinin ardından koltuğundan olan selefi Askar Akayev’in yerine geçmişti.

Hükümet karşıtı protestolara katılan bir eylemci, baskıcı yönetimin Akayev iktidarından Bakiyev’in iktidarına da taşındığını söylüyor. Amerika uzun süredir Kırgız hükümetinin insan hakları ihlallerini eleştiriyordu. Dün bir açıklama yapan Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü P.J. Crowley, Washington’un tüm tarafların hukukun üstünlüğüne saygı göstermesini ve anlaşmazlıkları barışçıl bir şekilde çözmelerini beklediğini söyledi. Amerika Kırgızistan’daki Manas hava üssünü Afganistan’a asker ve malzeme sevkiyatı için kullanıyor. Muhalefet daha önce hava üssünün Amerika tarafından kullanılmasına karşı çıkmıştı.

BM: 'Anayasal Düzen Sağlanmalı'

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon Kırgızistan’da anayasal düzenin sağlanmasını istedi.

BM ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği örgütü Kırgızistan’a özel temsilciler göndermeye hazırlanıyor.

Genel Sekreter, Slovak diplomat Jan Kubis’in yarın Bişkek’e gidieceğini açıkladı.

AGİT ise özel temsilci olarak Zhanybek Karibzhanov ile çatışma önleme dairesi Başkanı Herbert Salber’i gönderiyor. Salber, AGİT heyetinin geçici hükümetle görüşeceğini söyledi.

Bu arada Rusya Başbakanı Vladimir Putin, telefonla geçici hükümetin lideri Roza Otunbayeva ile görüştü. Hükümet değişikliğinde ülkesinin rolü olmadığını belirten, Rusya’nın Kırgız halkını desteklemeye devam edeceğini söyledi.

XS
SM
MD
LG