Erişilebilirlik

‘Avrupa IŞİD’le Mücadeleyi Hızlandırmalı’


‘Avrupa IŞİD’e Karşı Çabalarını Hızlandırmalı’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:30 0:00

Amerikan Savunma Bakanı Ashton Carter, Brüksel’deki saldırıların IŞİD’e karşı sürdürülen savaşta Avrupa’nın daha fazlasını yapmasını gerektiğini ortaya koyduğunu söyledi.

Carter, CNN televizyonuna verdiği mülakatta, IŞİD’le mücadelede özellikle Avrupa’ya yönelik mesajlar verdi.

Ashton Carter, “Brüksel’deki saldırılardan sonra Avrupalıların, tıpkı bizim yaptığımız gibi onların da IŞİD’ı yenilgiye uğratma çabalarına hız vermeleri ve bize katılmaları gerektiğini daha fazla anlayacaklarını düşünüyorum” dedi.

Bunun yanında, Carter, IŞİD’ı sadece Irak ve Suriye’de yenilgiye uğratmanın yetmeyeceğini, bu savaşın Ortadoğu’nun ötesine uzanan bir savaş olduğu uyarısında da bulundu.

Carter, “Brüksel’deki saldırılar bize şunu gösteriyor; IŞİD’in Belçikalılar olsun Fransızlar olsun Avrupa’da yaşayanlar arasında da, sempatizanları bulunmakta. Dolayısıyla örgüte karşı savaşta iç güvenlik, istihbarat ve emniyet birimleri de önemli bir yer kaplıyor” diye konuştu.

Dışişleri Bakanı John Kerry de, Moskova’daki temasları sırasında yaptığı açıklamada, IŞİD’e karşı savaşta sergilenen çabaların artırılması gereğini vurguladı ve tüm ülkelere bu yönde çağrıda bulundu.

Kerry, “Brüksel’deki olaylar, DAEŞ ve şiddet içeren aşırılıklardan kaynaklı bu musibeti yok etmede her bir ülkenin çaba ortaya koymasının aciliyetini hepimize gösteriyor” dedi.

Clinton’dan Avrupa’ya eleştiri

Brüksel’deki saldırılar başkanlık seçimi kampanyalarına da konu oldu. Demokrat aday adayı Hillary Clinton, Avrupa’yı eleştirerek, Avrupa ülkeleri arasında terör ve istihbarat konusunda yeterli düzeyde işbirliği olmadığını savundu. Clinton, Avrupa’da havayolu yolcularıyla ilgili verilerin paylaşımına yönelik bir sistemin ya da ortak istihbarat merkezi gibi bir oluşumun bulunmamasını örnek verdi.

Clinton,Stanford Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada, özellikle Cumhuriyetçi aday adayları Donald Trump ve Ted Cruz’un Brüksel saldırılarından sonraki bazı açıklamalarına sert eleştiriler yöneltti.

Trump’ın ya da Cruz’un başkan olması halinde dünyanın çok daha tehlikeli bir hal alacağını öne süren Clinton, “Trump istediğini elde ederse Kremlin’de Noel bayramı gibi olur” ifadesini kullandı.

Clinton, Trump’ın, Amerika’nın NATO içerisindeki harcamalarını yeniden gözden geçirmesi önerisi ve terör şüphelilerine işkenceye onay verebileceği şeklindeki açıklamalarına özellikle tepki gösterirken, “11 Eylül saldırılarında NATO, ‘birimize saldırı hepimize saldırıdır’ dedi. Şimdi de bizim Avrupa’nın yanında durmamızın zamanı” diye konuştu. Clinton, kendisinin başkan olması halinde işkenceye her ne şart olursa olsun hoşgörüyle bakmayacağını da vurguladı.

Senatör Ted Cruz’un, polisin Müslüman mahallelerde devriye gezmesi gerektiği yönündeki sözlerine de eleştiren Clinton, Amerikalı Müslümanları suçlu gibi göstermenin ve onlara karşı ayrımcılık yapmanın yanlış, zarar verici ve tehlikeli olduğunu söyledi.

Cumhuriyetçi aday adayı Donald Trump da, kendine has üslubuyla yine sivri açıklamalar yaparken, Amerika ve Avrupa’deki “liberal” olarak tanımladığı göçmenlik politikalarını eleştirdi.

Fox News televizyonuna konuşan Trump, “Brüksel’deki saldırılar bir başlangıç, daha da kötü olacak çünkü gevşeğiz, aptalca davranıyoruz. Bu aşamada bu insanların ülkemize gelmesine izin veremeyiz, kusura bakmayın” diye konuştu.

Trump, “Brüksel güzel bir kentti, hiç suç oranı olmayan bir yerdi ama şimdi bir felaket kenti oldu.Tam bir felaket ve ABD’de kimlere giriş izni vereceğimiz konusunda çok dikkatli ve uyanık olmalıyız” dedi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG