Erişilebilirlik

Avrupa Hava Sahası Uçuşlarında Karışıklık Devam Ediyor


Avrupa Birliği Ulaştırma Bakanları, Avrupa hava sahasını kül bulutlarının durumuna göre hava trafiğine kapalı, kısmen açık ve açık olmak üzere üç bölgeye ayırdı

Avrupa hava sahası uçuşlara yeniden açıldı ama karışıklık devam ediyor. Örneğin Paris’in iki büyük havalimanı Charles de Gaulle ile Orly’de kıtalararası uçuşlar başladı. Diğer uluslararası uçuşlar ve iç seferlereyse henüz izin verilmiyor. Paris hükümeti kül bulutu nedeniyle iptal edilen tüm iç ve dış seferlerin aşamalı olarak başlayacağını açıkladı.
Charles de Gaulle’a, bugün ilk uçak, Fildişi Sahili’nin başkenti Abidcan’dan geldi. Yolculardan biri uçağın aslında Nice’in inmesi gerektiğini ancak inemediğini söyledi:

Adının Jean olduğunu söyleyen yolcu, Fransa’ya ulaştığı için sevinmekle birlikte Peris’ten Nice’e uçak kalkacağını sanmadığını söyledi.
İsviçre ve İtalya hava sahasını uçuşlara açarken, Amsterdam ve Frankfurt havaalanlarından sınırlı sayıda uçuş yapılıyor. Amsterdam’dan kalkan üç uçak New York, Şanghay ve Dubai'ye gitti. Alman havayolu Lufthansa da, başka ülkelerde mahsur kalan Alman vatandaşlarını geri getirmek için Frankfurt havaalanından özel izinle uçuş yapıldığını açıkladı.
İngiltere’de ise uçuş yasağı en az bir gün daha uygulanacak. Londra hükümeti, Avrupa’da mahsur kalan İngilizleri geri getirmek için üç savaş gemisi tahsis etti. Yaklaşık 150 bin İngiliz’in günlerdir çeşitli ülkelerde mahsur kaldığı tahmin ediliyor.
Dün telekonferans yöntemiyle bir araya gelen Avrupa Birliği Ulaştırma Bakanları, Avrupa hava sahasını üç bölgeye ayırdı. Kül bulutlarının durumuna göre hava trafiğine kapalı, kısmen açık ve açık olmak üzere bölgeler belirlendi.
Avrupa Birliği yetkilisi Siim Kallas, kül bulutlarının sorun olmaya devam ettiğini ve ne zaman dağılacağını tahmin etmenin zor olduğunu söyledi:

Avrupa Birliği yetkilisi son duruma göre muhtemelen Avrupa’daki seferlerin bir süre sadece yarısının yapılacağını, diğer uçuşlarınsa işbirliğine ve çeşitli ülkeler arasında ne kadar uyum sağlanabileceğine bağlı olduğunu söyledi.
İzlanda’daki yanardağdan atmosfere sızan külün uçak motorlarını durdurabileceği kaygısıyla binlerce sefer iptal edildi.
Avrupa hava trafiğini yöneten Eurocontrol, iki NATO uçağının dün deneme amacıyla kül bulutundan geçtiğini ve motorlarının zarar gördüğünü açıkladı.
Havayolu şirketlerini temsil eden uluslararası örgüt, mevcut krizin, Amerika’da 11 Eylül saldırıları sonrasındaki krizden daha büyük olduğunu açıkladı. Örgüt, iptallerin krizin havayolu şirketlerine günlük maliyetinin 200 milyon dolar olduğunu tahmin ediyor. Başka bir deyişle son beş günün faturası yaklaşık bir milyar dolar.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG