Erişilebilirlik

Aşırı Sağcı Alman Subayın Mülteci Düşmanı Planı Suya Düştü


Federal orduda görevli üsteğmen rütbeli bir askerin, terör saldırısı düzenlemek istediği şüphesiyle tutuklanması Alman ordusunda aşırı sağcı eğilimlere ilişkin tartışmaları alevlendirdi. Alman medyasında “akıllara durgunluk veren bir plan” olarak tanımlanan habere göre, aşırı sağcı olduğu tespit edilen 28 yaşındaki üsteğmenin, kendisine mülteci süsü vererek ülkede bir terör saldırısı düzenlemeyi, ardından basın ve kamuoyunun eylemden yabancıları sorumlu tutmasını ve göçmen karşıtlığının bu şekilde artmasını hedeflediği anlaşıldı.

Alman istihbaratı Federal Suç Dairesi'nin yürüttüğü soruşturma sonrasında orta çıkan olaya göre, Arapça bilmemesine rağmen, kendisini Suriyeli olarak tanıtarak Hessen eyaletinde sığınma talep eden üsteğmen bir sığınmacı yurduna yerleşmeyi ve sığınmacılara yapılan para yardımından da faydalanmayı başardı.

24 yaşındaki bir arkadaşıyla gizli saldırı planının hazırlayan iki kimlikli üsteğmen, Viyana Havalimanı’nda sakladığı silahı almak isterken yakalandı. Evinde yapılan aramalarda, çok sayıda silah ve mermi bulunan zanlının somut olarak nereye saldırı planladığı konusunda bir bilgiye ulaşılmadı, ancak ele geçirilen bilgisayar ve belgelerden aşırı sağcı ve yabancı düşmanı olduğu anlaşıldı.

Zanlının Arapça bilmemesine rağmen kendisini mülteci olarak kabul ettirebilmesi ve bir yıla yakın bir süre hem asker hem de sahte sığınmacı kimliği ile yaşadığının fark edilmemesi, ilgili yetkililerin eksik denetimlerini ortaya çıkarırken, aynı zamanda yıllardır konuşulan başka bir sorunun, Federal orduda aşırı sağcı askerlerin sayısının bilinenden de çok olmasının delili olarak yorumlandı.

Uzmanlar aşırı sağcı, Yahudi ve yabancı düşmanı görüşlülerin orduya sızarak asker olduklarını belirtirken, Askeri İstihbarat Servisi’nin orduda 275 asker hakkında “aşırı sağcılık içeren suç” şüphesiyle soruşturma yürüttüğü ve geçen yıl 11 askerin ırkçı görüşleri nedeniyle ordudan uzaklaştırıldığıkaydedildi.

Öte yandan İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, 2016'da aşırı solcuların karıştığı suç ve şiddet olaylarında büyük ölçüde bir düşüş yaşanırken aşırı sağcıların karıştığı olaylarda yeniden artış yaşandığını açıkladı. Yıllık suç raporunu açıklayan bakan, aşırı sağcılar tarafından işlenen suçların 2016'da 23 bin 555'e yükseldiği, bunun 2001'den bu yana en yüksek sayı olduğunu duyurdu. Raporda, aşırı sağcılar tarafından düzenlediği şiddet olaylarının da 2015'e göre yüzde 14,3 atarak 2016'da bin 698'e yükseldiği kaydedildi.

Kamu çalışanlarına burka ve peçe yasağı

Bu arada Federal Parlamento, teröre karşı alınan güvenlik önlemleri kapsamında, kamu çalışanlarının ve kadın askerlerin burka ve peçe giymelerini yasaklayan tasarıyı onayladı. Yasa, memurlar, hakimler, seçim komisyonları ve seçim kurullarının üyeleri ve askerlerin görevleri esnasında yüzü tamamen kapatan burka veya peçe giymesini yasaklıyor. Yeni güvenlik önlemlerine göre, Almanya’dan uçan havayolu şirketleri bundan sonra yolcularının adı, soyadı, kredi kartı numarası, bagajı ve refakatçısı hakkındaki bilgileri güvenlik birimlerine bildirmek zorunda kalacak. Söz konusu bilgiler, terör ve ağır suçlarla mücadele kapsamında beş yıl boyunca saklanacak.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG