Erişilebilirlik

Dünya Steve Jobs'ı Anıyor


Dünya Steve Jobs'ı Anıyor
Dünya Steve Jobs'ı Anıyor

Apple şirketi, kurucusu ve eski yöneticisi Steve Jobs’un öldüğünü açıkladı.

Uzun süredir pankreas kanseriyle mücadele eden Jobs 56 yaşındaydı.

Jobs, şirketin baş yöneticiliğinden birkaç hafta önce istifa etmişti. Jobs’un teknolojiyi sadece uzmanlar değil herkes tarafından kolayca kullanılır bir hale getiren kişi olarak tarihe geçeceği belirtiliyor.

Başkan Obama, ölüm haberi açıklandıktan sonra yayınladığı mesajda "Steve'in parlak zekası, tutkusu ve enerjisi hepimizin hayatını zenginleştirdi ve iyileştirdi. Dünya Steve sayesinde çok daha iyi oldu" dedi.

Apple firmasının yeni yöneticisi Tim Cook bu akşam Apple çalışanlarına bir elektronik mesaj yollayarak, "Kısa zamanda bir tören düzenleyerek Steve'in parlak yaşamını kutlayacaklarını" bildirdi. Mesaj şöyle:


Ekip;

Sizinle çok acı bir haberi paylaşıyorum. Steve bugün daha önceki saatlerde öldü. Apple, geleceği görebilen, yaratıcı bir dahiyi kaybetti, Dünya, muhteşem bir insanı yitirdi. Onu tanıma ve onunla birlikte çalışma şansına sahip olan bizler ise değerli bir dostumuzu ve bize yol gösteren önderimizi kaybettik. Steve geride ancak onun tarafından inşa edilebilecek bir firma bıraktı. Onun ruhu, ebediyen Apple'ın temelini oluşturacaktır. Steve'in olağanüstü yaşamını kutlamak için en kısa zamanda Apple çalışanları ile bir toplantı düzenleyeceğiz. Bu toplantıyla ilgili fikirlerinizi rememberingsteve@apple.com adresine e-posta ile bildirebilirsiniz.

Kelimeler üzüntümüzü ve onunla birlikte çalışmış olmaktan duyduğumuz şükranı anlatmaya yeterli değil. Kendimizi onun çok sevdiğimi işi sürdürmeye adayarak anısını onurlandıracağız.

Tim

Microsoft firmasının kurucusu Bill Gates de üzüntüsünü bildiren bir mesaj yayınladı. "Steve ile yaklaşık 30 yıl önce tanıştım ve o günden beri onun ortağı, rakibi, meslektaşı ama daima arkadaşı oldum" diyen Bill Gates, şöyle devam etti:


Dünya, Steve kadar kendisini etkileyici kimseyi çok nadir tanıdı, Steve'in hayatımıza yaptığı etki, önümüzdeki bir çok nesil tarafından kuvvetle hissedilecektir. Onunla çalışacak kadar talihli olan bizler için bu çok büyük bir onur olarak kalacak. Steve'i çok derinden özleyeceğim.


Microsoft'un kurucularından Paul Allen ise Steve Jobs'ın ailesine gönderdiği başsağlığı mesajında, "Eşi bulunmayan bir teknoloji önderini ve inanılmaz aletler yapmayı başaran bir ustayı kaybettik" diye yazdı.

Google'ın kurucularından Larry Page, "Steve Jobs daima insana nasıl düşünmesi gerektiğini öğereten bir kişiydi" dedi. Google'ın diğer kurucusu Sergey Brin ise "Apple ürünlerine elini dokunan herkesin hayatını değiştirdin; seni çok özleyeceğiz" dedi. Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg, Facebook'daki duvarına "Steve, bana yol gösteren bir kişi ve dostum olduğun için sana teşekkürler. Yaptığın bir şeyle dünyayı değiştirebileceğimizi bize öğrettiğin için teşekkürler" diye yazdı.

Beyaz Saray'dan Başsağlığı

Başkan Barack Obama da "Amerika'nın en büyük yenilikçilerinden biri" diye tanımladığı Steve Jobs'ın ölümünden dolayı bir başsağlığı mektubu yayınladı. Mektubun içeriği şöyle:


Michelle ve ben Steve Jobs'un vefatını duyduğumuzda büyük üzüntü duyduk. Steve Amerika'nın en büyük yenilikçilerinden biriydi, farklı düşünme cesaretine sahipti, dünyayı değiştirebileceğine inanıyordu ve bunu başaracak beceriye sahipti.

Dünyanın en başarılı şirketlerinden birini evinin garajında kurarak, Amerikan yaratıcılık ruhunun örneklerinden biri oldu. Bilgisayarları kişisel hale getirerek, interneti cebimize taşıyarak bilgi devrimini yalnızca erişilebilir kılmadı, aynı zamanda sezgisel ve eğlenceli hale getirdi. Anlatıcı yeteneğiyle milyonlarca çocuk ve yetişkine neşe getirdi. Steve her günü son günmüş gibi yaşadığını söylemeyi severdi. Bundan dolayı yaşamlarımızı değiştirdi, sanayilerin bütününü yeniden tanımladı, insanlık tarihinin en seyrek başarılarından birini elde etti ve dünyaya bakış açımızı değişitirdi.

Dünya bir vizyon sahibini yitirdi. Dünya Steve'in ölümünü yine kendi icatlarından biri üzerinden öğrendi. Steve'in başarısına daha iyi bir atıfta bulunulamazdı. Michelle ve ben Steve'in eşi Laurene, ailesi ve onu seven herkese başsağlığı diliyoruz.




Stanford Konuşması

Steve Jobs'ın ölüm haberi ile birlikte ınternet dünyasında en hızlı yayılan bir diğer unsur, 2005 yılında Stanford Üniversitesi mezuniyet töreninde yaptığı konuşma oldu. Jobs, hayatından başarısızlık örnekleri verdiği konuşmasının bir yerinde sözü ölüme getirerek şöyle demişti:

"Yakında öleceğimi bilmek, bana hayatta büyük seçimleri yapmamı kolaylaştıran en önemli araç oldu. Herşey, dışınızdan beklentileriniz, gururunuz, utanç verici bir duruma düşme veya başarısızlık korkusu, bütün bu şeyler ölümün çehresi karşısında yok olup gidiyor. Geriye sadece gerçekten önemli olan kalıyor. Öleceğimi hatırlamak benim kaybedecek bir şeylerim olduğu düşüncesine kapılarak tuzağa düşmemi önlüyor. Zaten çıplaksınız. Kalbinizin sesini dinlemenizi önleyen hiç bir şey yok dünyada. Zamanınız sınırlı. dolayısıyla başkasının hayatını yaşayarak zaman kaybetmeyin. Dogmaların tuzağına düşmeyin. Onların tuzağına düşmek, başkasının düşüncesinin sonuçlarına göre yaşamaktır. Başkalarının fikirlerinin gürültüsünün sizin içinizden gelen sesi boğmasına izin vermeyin."

Steve Jobs'ın bu konuşmasını YouTube'da izleyebilirsiniz:

Fotoğraf Galerisi

XS
SM
MD
LG