Erişilebilirlik

Steve Jobs'sız Apple'ın Geleceği Ne Olacak?


Steve Jobs'ın tanıttığı Apple ürünlerindeki yenilik ve tasarım, neredeyse kendi karakteriyle özdeşleşti
Steve Jobs'ın tanıttığı Apple ürünlerindeki yenilik ve tasarım, neredeyse kendi karakteriyle özdeşleşti

İş dünyası, Apple şirketinin eski yöneticisi Steve Jobs’ın ölümünü dünyanın en yaratıcı ve en başarılı yenilikçilerinden birinin kaybı olarak yorumluyor. Jobs, Apple’ı kurtarmakla kalmadı, dünyanın en değerli şirketi haline getirdi. Apple bugün dünyanın en öncü şirketlerinden biri olarak biliniyor. Ancak Steve Jobs’ın ölümünden sonra Apple’ın geleceğinin ne yönde seyir izleyeceği merak konusu.

Steve Jobs, üniversiteyi bitirmemiş olmasına rağmen beklenmedik başarı gösterdi. Bir mültimilyarder, başarılı bir pazarlamacı, müşterinin ne istediğini daima önceden bilen biri oldu.

Steve Jobs, 1990’lı yıllarda iflas etmek üzere olan Apple şirketine geri döndü, müşterilerin arzulayacağı iyi tasarlanmış ürünlerle Apple’ı dünyanın en büyük şirketlerinden biri haline getirdi.

Apple, neredeyse ruhani lider haline gelen Jobs’ı kaybettikten sonra da bu başarısını sürdürebilir mi?

Teknoloji uzmanı Mark Newman, Apple’ın sonunun gelmediğine inanmakla birlikte, şirketin uzun vadede yenilikçi çizgisinin kaybolabileceğine işaret ediyor. Newman, Apple’ın tüketici elektroniği piyasasındaki hakimiyetinin çok sayıda rekabet, hatta davalarla sarsıldığına dikkati çekiyor. Apple’ın piyasanın her düzeyinden saldırıya maruz kaldığını söyleyen uzman, özellikle Samsung şirketinin hukuki girişimlerini örnek gösteriyor. Teknoloji uzmanı Mark Newman, Apple şirketinin Steve Jobs’dan sonra bu saldırılara karşı kendini korumada daha da zorlanacağını düşünüyor.

Ama Jobs’ın Ağustos ayında yönetim kurulu başkanlığından istifa edip yerini Tim Cook’a bırakması, şirketin kaderinde artık kendi karizmasının belirleyici olmayacağı şekilde yorumlanıyor.Hong Konglu piyasa uzmanı Francis Lun, Apple’ın hisse değerlerindeki istikrara dikkati çekerek, bunun yatırımcının güvenini yansıttığını söylüyor. Uzman borsalarda ya da iş dünyasında Apple açısından bir değişiklik beklemediğini söylüyor.

Yine de Steve Jobs’ın Apple’ın ruhu olduğunu düşünenler var. Şirketi Jobs’la birlikte kuran Steve Wozniak, bu denli yaratıcı bir potansiyelin kaybından çok üzgün. Steve Wozniak, Apple’ın yalnızca büyük değil, çılgınlık derecesinde şahane ürünler sunduğunu, bunların hepsinde Steve Jobs’ın payı olduğunu söylüyor. Bu yeniliklerin Steve Jobs’ın kişiliğiyle özdeşleştiğini belirten Wozniak, “Jobs ölmeseydi daha tanıtılacak çok şey vardı,” diye konuşuyor.

“Çılgınlık derecesinde şahane” Steve Jobs’ın en çok sevdiği terimlerden biri oldu.

Devrim niteliğindeki bu ürünlerin ve fikirlerin Steve Jobs’ın olmadığı bir Apple’da devam edip etmeyeceğiniyse kimse bilmiyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG