Erişilebilirlik

AP Maaşını Kesecek


Aşırı sağcı Fransız politikacaı Marine L Pen, Avrupa Parlamentosu'nun geri ödeme talebini yerine getirme niyetinde değil.
Aşırı sağcı Fransız politikacaı Marine L Pen, Avrupa Parlamentosu'nun geri ödeme talebini yerine getirme niyetinde değil.

Fransa cumhurbaşkanlığı seçimlerinin adayları arasında olan Ulusal Cephe lideri aşırı sağcı Marine Le Pen’in başı üyesi olduğu Avrupa Parlamentosu’yla dertte. Uygunsuz harcama nedeniyle kendisinden talep edilen yaklaşık 300 bin Euro’yu ödemezse AP, Le Pen’in maaşını kesecek

Avrupa Birliği’ni içeriden yıkma denilince akla ilk gelen isimlerden olan Fransız aşırı sağcı Ulusal Cephe’nin lideri Marine Le Pen’in başı üyesi olduğu Avrupa Parlamentosu’yla dertte. Fransa cumhurbaşkanlığı seçimlerinin adayları arasında yer alan Le Pen, Avrupa Parlamentosu’nda çalışır gibi gösterdiği ancak hizmetlerinden Ulusal Cephe’de yararlandığı bir asistana yaptığı ödemeler nedeniyle Avrupa Parlamentosu’na yaklaşık 300 bin Euro ödemek zorunda.

Le Pen’den bu miktar 1 Şubat’a kadar talep edilse de Fransız siyasetçinin yaptığı açıklamalar, kalan sürede herhangi bir ödeme yapma niyetinde olmadığını ortaya koyuyor. Le Pen, geri ödeme talebinin siyasi rakiplerince alınmış tek taraflı bir karar olduğu görüşünde.

Eğer Le Pen, 298.400 Euro tutarında olan tutarı 1 Şubat’a kadar ödemeyi reddederse Avrupa Parlamentosu yaptırım mekanizmasını devreye sokacak. Öngörülen yöntem, ödenmesi talep edilen miktarın Le Pen’in maaşından kesilmesi. Bu bağlamda da Le Pen, aylık maaşının ve ödeneklerinin yarısına yakınını kaybedecek. Avrupa Parlamentosu’nun bloke edeceği miktarın aylık 7 bin Euro seviyesine ulaşması öngörülüyor.

Le Pen’in yapması gereken ödemeler 2010-2016 yılları arasında Avrupa Parlamentosu’nda danışman olarak gösterdiği ancak önce sekreter sonrasında da kabine şefi olarak çalıştırdığı Catherine Griset’yle sınırlı değil. Le Pen’in, Avrupa Parlamentosu’na danışman olarak akredite ettirdiği ancak gerçekte koruma olarak görev alan bir başka kişi için de ay sonuna kadar 40 bin Euro civarında ödeme yapması isteniyor.

Avrupa Birliği’nin yolsuzlukla mücadele birimi OLAF yaptığı incelemelerde Ulusal Cephe’nin benzer nitelikte yöntemleri toplamda 19 kişi için devreye soktuğunu belirledi. Bunun üzerine Fransa yargısı da devreye girdi.

Le Pen, geri ödeme talep edilen ilk Ulusal Cephe parlamenteri değil. Le Pen’in babası Jean-Marie Le Pen de mali kaynakları kötüye kullanma gerekçesiyle Avrupa Parlamentosu’nun benzer bir yaptırımıyla karşı karşıya kaldı. Baba Le Pen de kendisinden talep edilen parayı ödemeyince maaşı ve ödeneklerinde kesintiye gidildi. Toplamda, Avrupa Parlamentosu üyesi olan beş Ulusal Cephe parlamenteri benzer yaptırımlarla karşı karşıya kaldı.

Kaynakların kötüye kullanımı sadece Ulusal Cephe’yle de sınırlı değil. Fark ise hakkında mali kaynakları Avrupa Birliği kurallarına aykırı şekilde kullandıkları gerekçesiyle ödeme talep edilen diğer isimlerin büyük bölümünün bu talebin gereğini yerine getirmesi oluşturuyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG