Erişilebilirlik

"Anlaşmanın Avantajları Dezavantajlarından Fazla"


Euro Bölgesi’nde yer alan 19 Avrupa ülkesinin liderleri, gece boyu süren “acil zirve” görüşmelerinde Yunanistan’ın borç krizinin çözümü ve üçüncü kurtarma paketinin verilmesi amacıyla anlaşmaya vardı. AB tarihinin en uzun zirveleri arasına giren toplantının ardından bir açıklama yapan Başbakan Angela Merkel, varılan anlaşmayı överek, Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nde kalmasının Atina’nın özverileri ile sağlandığını söyledi.

Euro Bölgesi ile Yunanistan arasındaki yolun “uzun ve meşakkatli” olacağını belirten Merkel, en önemli işlerden birinin karşılıklı olarak güvenin yeniden tesis edilmesi olduğunu vurguladı. Varılan uzlaşıda avantajların dezavantajlardan ağır bastığını söyleyen Almanya Başbakanı, Yunanistan’ın arzuladığı borçların silinmesinin planlanmadığını açıkladı.

Berlin’de konuyla ilgili olarak yapılan değerlendirmelerde, Merkel ve özellikle Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble'nin müzakerelerin yeniden başlaması için öngördüğü şartların Başbakan Aleksis Çipras tarafından kabul edilmek zorunda kaldığı ve Schäuble’nin Yunanistan'ın beş yıllığına Euro Bölgesi'nden çıkarılması önerisinin Yunanistan’ın köşeye sıkışmasına neden olduğu vurgulanıyor.

Almanya tarafından gündeme getirilen 50 milyar Euro tutarında özelleştirme odaklı fonun da Çipras tarafından kabul edilmesi, Atina’nın içinde bulunduğu çıkmazın ciddiyetini kanıtlayan bir gelişme olarak tanımlanıyor. Söz konusu fonun en az yarısının borç ödemesine ayrılması, 12,5 milyar Euro’luk bölümün ise yatırımlar için kullanılması planlanıyor.

Öte yandan müzakerelerde Almanya’nın aldığı sert tavır tepki çekmeye devam ediyor. Özellikle muhalefet partilerinden siyasetçiler radikal sol Syriza partisinin Yunanistan'da iktidara gelmesinden bu yana Birlik Partileri CDU/CSU’lu politikacıların Yunanistan'ı aşağılama eğiliminde olduklarını belirterek, bu yaklaşımın Alman halkının Yunanistan'a bakışını da etkilediğini savunuyorlar. Koalisyon ortağı SPD’de de benzer tartışmalar yaşanıyor.

Çok sayıda sosyal demokrat politikacı Almanya'yı borç krizindeki yeni talepleriyle Yunanistan'ı aşağılamak istemekle suçlarken, Avrupa Parlamentosu Sosyalist Grubu’ndan SPD’li İsmail Ertuğ, son günlerde yaşananların ve Merkel-Schäuble ikilisinin son zirvedeki sert tutumlarının Avrupa Birliği’ne zarar verdiği görüşünde.

İsmail Ertuğ Avrupa Birliği'nde kuzey ve güney ülkeleri arasındaki çatışmanın Yunanistan’la anlaşılmasına rağmen devam edeceğini savunuyor.

240 milyar Euro’luk iki kurtarma paketine rağmen içinde bulunduğu mali krizden yıllardır çıkamayan Yunanistan'a 86 milyar Euro’yu sağlayacak üçüncü kurtarma paketinin bu hafta Federal Parlamento’da oylanarak, onaylanması gerekiyor.

Oylamanın Perşembe günü yapılacağından yola çıkılıyor. Koalisyondaki Hıristiyan Birlik CDU/CSU partilerinin Meclis Grubu’nda en az 100 milletvekilinin, Yunanistan’a üçüncü bir yardım paketine karşı tavır koyması beklenirken, Merkel oylamayı ‘bir güven oylaması’ olarak görmediğini ve yardım paketinin büyük bir çoğunlukla onaylanacağından yola çıktığını açıkladı.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:11 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG