Erişilebilirlik

2017 Sonunda Amerikan Şirketlerinden Olumlu Rakamlar


2017 Sonunda Amerikan Şirketlerinden Olumlu Rakamlar
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:23 0:00

2017’nin son seansı bir kaç saat önce başladı ve New York’ta hemen hemen tüm hisse endeksleri, geçirdikleri muhteşem yılın ardından, son seansa girmeden önce erken bir yılbaşı partisindeler, diyebiliriz. S&P 500, Dow Jones ve Nasdaq endeksleri için 2017 yılı çok başarılı bir yıl oldu ve tüm endekslerde ortalama %20’lik bir yükseliş kaydedildi.

Endekslerdeki son durum ve geçtiğimiz hafta boyunca açıklanan önemli ekonomik verilere değinmeden önce, yılbaşı öncesinde Başkan Donald Trump’un aylar süren çalışmalar sonrasında Senato’da onaylattığı vergi reformuna değinmek gerekiyor. Bu vergi kesintisi Amerika’nın son 30 yılda yaptığı en büyük kesinti. Bu kesintinin Amerikan ekonomisine 2018 yılında yaklaşık 200 milyar dolarlık bir yardım getirmesi bekleniyor ama kuşkusuz kesintinin gerçekten en çok kazanan kesimi büyük şirketler. Şirketlerin ödediği %31 oranındaki verginin %21’e düşürülmesi tahmin edersiniz ki, SP500 endeksinde işlem gören Amerikalı şirketler için inanılmaz bir ek kazanç olacak. Kesinti Başkan Trump’un söz verdiği gibi yeni istihdam sağlayacak mı bilemeyiz ama bir gerçek var ki şirketler bu kesinti sayesinde kar oranlarını büyük ölçüde arttıracak 2018 yılında.

Dün (Perşembe) işsizlik raporu açıklandı. Eylül ve ekim aylarında meydana gelen kasırgaların ardından işsizlik yaz aylarına oranla hala çok düşük. Kışın ayında 228 bin istihdam yaratılmış. İşsizlik oranı %4,1 olarak açıklanmıştı, Aralık ayına baktığımızda ise bu rakamın 245 bin olduğunu görüyoruz, işsizlik oranı ise önümüzdeki hafta açıklanacak fakat tahminler %4 oranın değişmeyeceğini gösteriyor.

Amerikan ekonomisinin nabzını tutan yılbaşı dönemini geride bıraktık ve gelen veriler bu yılbaşı sezonunda Amerikalı tüketicilerin internetten alışverişi tercih ettiklerini gösteriyor.

Salı günü ilk rakamlar Amazon’dan geldi. Amazon bu dönemdeki başarılı bilançosunu açıklayarak piyasaları hareketlendirdi. Şirketten gelen haberlere göre sadece yılbaşı öncesindeki hafta boyunca 4 milyon yeni müşteri, Amazon Prime müşteri programına katılmış. Yapılan bir araştırmaya göre Amazon Prime üyeleri yılda, üye olmayanlara göre 600 dolar daha çok harcıyor ve bu rakamların ardından Amazon’un CEO’su Jeff Bezos, 2018 yılında daha çok tüketiciyi Amazon Prime üyesi yapmayı planladıklarını açıkladı.

Amazon dışında FEDEX ve UPS posta dağıtım şirketleri de 2017 yılının rekor bir yıl olduğunu açıkladı. UPS Şükran Günü’nden sonra Kara Cuma olarak adlandırılan ucuzluk gününden yılbaşına kadar 750 milyon paket dağıttığını açıkladı. Aralık ayı boyunca tüketicilerin alışverişleri dışında günde ayrıca 1 milyon paket de iade olarak gönderilmiş. FEDEX şirketiyse ellerindeki rakamların henüz kesin olmadığını bildirdi ama şirketin yılbaşı sezonunda rekor dağıtıma ulaştığını bildirdi.

Kredi kartı şirketleri de bu yılbaşı öncesi raporlarını açıkladılar: Master Card geçtiğimiz yıla oranla tüketici satışlarının %4,9 oranında arttığını açıkladı. Şirket 2011 den bu yana en iyi performansını göstermiş oluyor bu sayede.

Bu hafta ayrıca Çarşamba günü açıklanan tüketici güveni raporuna göre sadece Aralık ayı değil, kasım ayı rakamları da beklentilerin üzerinde görünüyor, Amerikalı tüketiciler 2017 yılı boyunca bir önceki yıla oranla daha güvenli, ve daha çok para harcamış.

Bu güven ve harcama trendi ne kadar uzun sürecek bunu kestirmek zor. Yeni vergi kesintisi 2018 yılında büyük şirketler açısından çok büyük bir avantaj olsa da normal vatandaşlar açısında buruk bir karar olarak değerlendirildi. Özellikle gelir düzeyi ortanın üzerinde olan ve ekonomiyi ayakta tutan sınıf için 2018, zor bir yıl olacak gibi görünüyor. Önümüzdeki haftadan itibaren açıklanmaya başlanacak olan 2018 tüketici tahminleri ve bir çok önemli veri, bu unsurları değerlendirecek ve sadece Amerika için değil bu vergi kesintisinin küresel piyasalara, özellikle de Türkiye gibi ithalatın yüksek olduğu gelişmekte olan piyasalara olan etkileri ele alınacak.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG