Erişilebilirlik

Amerikan Kongresi Bergdahl'ı Tartışıyor


Amerikan Kongresi Bergdahl'ı Tartışıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

Bu hafta Amerikan Kongresi tutuklu Taleban militanlarına karşılık Amerikalı çavuş Bowe Bergdahl’ın serbest bırakılmasını sağlayan takası tartışıyor

Çavuş Bergdahl’ın Taleban’ın elinde esir olduğu beş yıl içinde dövüldüğü, işkence gördüğü ve kafes içinde tutulduğu bildiriliyor.

Bergdahl 31 Mayıs’ta Afganistan’da serbest bırakıldıktan sonra Almanya’da tedavi görüyor. Obama yönetiminin Bergdahl’ın bırakılmasını sağlayan kararıyla ilgjli tartışmalar ise hala devam ediyor.

Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu Başkanı Mike Rogers Obama yönetimini eleştirenler arasında.

“Amerika’yı ilerde büyük bir bölgesel ve jeopolitik sorun bekliyor. Rehineler şimdi terörle savaşta para birimi haline geldi. Bu her zaman diplomatlar, yardım görevlileri ve cephedeki askerler için tehlikeli bir durum. Yanlış zamanda yanlış bir mesaj verdik. Bu kararın bedelini yıllarca ödememiz gerekecek.”

İki parti de Beyaz Saray’ın takas öncesi Kongre’ye bilgi vermemesinden kaygı duyduklarını bildirdi. Ancak Demokratlar Bergdahl olayının partizan bir mücadele haline getirilmemesi gerektiğini savunuyor.

Senato Çoğunluk Lideri Harry Reid Cumhuriyetçiler’i şöyle eleştirdi:

“Başkan Obama’nın muhalifleri, bir savaş esirinin bırakılmasını birlik içinde ulusca kutlamak yerine siyasi oyun malzemesi olarak kullanmaya çalışıyor.”

Kongre oturumlarında milletvekilleri, Bergdahl’ın Afganistan’da yakalanmadan önce üssünü terkettiği yolundaki haberleri inceliyor.
Cumhuriyetçi Mike Rogers da soruşturma gerektiğini söylüyor.

“Üssünüzü terkederseniz diğer askerleri tehlikeye sokarsınız. Bu kadar basit.”

Başkan Barack Obama, geçen hafta Brüksel’de yönetiminin Bergdahl olayıyla ilgili kararları için özür dilemeyi düşünmediğini söyledi.

“Washington’da ortaya atılan tartışmalar beni hiçbir zaman şaşırtmadı: Basit bir ilkemiz var: Üniforma giyen hiç bir Amerikalı’yı geride bırakmayız.”

Tartışmalar Bergdahl’ın bırakılmasıyla ilgili olarak yapılan kutlama hazırlıklarını durdurdu. Kongre konuyu tartışırken, çavuşun tedavisine Amerika’da devam edilmesi bekleniyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG