Erişilebilirlik

Amerikan Askerleri Menbiç’te Konuşlandı


Amerikan Askerleri Münbiç’te Konuşlandı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

Amerika Savunma Bakanlığı Sözcüsü Jeff Davis, Amerikan ordusunun Menbiç ve çevresine az sayıda asker konuşlandırdığını söyledi. Amaç farklı tarafların birbirlerine saldırmaması, IŞİD’e odaklanılması.

Pentagon Sözcüsü Davis, güçlerin caydırıcılığın ve güvenin göstergesi olduğunu söyledi. Davis, bunun geçmişte uygulanmayan yeni bir uygulama olduğunu ve geçen hafta başladığını belirtti.

Sözcü, “Tüm tarafları IŞİD dışında biriyle çatışmaktan caydırmak ve IŞİD’in Menbiç’ten çıkartıldığı yönünde güvence vermek için orada olduğumuzu göstermek istiyoruz. Menbiç kurtarıldı, orada daha fazla çatışmaya girmeye ihtiyaç yok” diye konuştu.

Amerikan askerlerinin Menbiç’te taarruz operasyonu yürütmediğini ama saldırıya uğramaları halinde kendilerini savunma kabiliyetine sahip olduğunu belirten Davis, “ortak düşmanın” IŞİD olduğunu bir kez daha vurguladı.

Amerikan askerlerinin, hem ABD özel operasyon güçleri hem de özel operasyonlar görev gücü altında faaliyet gösteren konvansiyonel güçlerden oluştuğu belirtildi.

Menbiç’deki Amerika’nın Sesi muhabiri, Stryker ZPT araçları içerisinde Amerikan askerlerini görüntüledi. Araçların birinin yolda giderken arkasında Amerikan bayrağı asılı olduğu görülüyor.

Türkiye ve YPG'den Karşılıklı Suçlamalar
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00

Türkiye ve YPG'den karşılıklı suçlamalar

Menbiç’teki yerel konseyin bir üyesi Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, Amerikan askerlerinin Kürt ve Türk güçler arasında görüşmelere aracılık yapmak için bölgede bulunduğunu söyledi ancak Pentagon’daki Amerikalı yetkililer, herhangi bir görüşmeye dair bilgileri olmadığını kaydetti.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan Menbiç Askeri Konseyi’nden Şirvan Derviş, “ABD öncülüğündeki koalisyondan ümitliyiz ve bu koordinasyonun devam edeceğine, bizi terk etmeyeceklerine inanıyoruz. İttifakımıza göre, Menbiç’in korunması onların da sorumluluğu” diye konuştu.

Bölgede Türk ve Kürt güçler arasında son günlerde çatışmalar yaşandı. Türkiye’deki bazı haberlere göre, YPG unsurları el Bab kenti yakınlarında Türk askeri mevzilerine havan topuyla saldırdı. 4 Türk askerinin yaralandığı ve Gaziantep ve Kilis’teki hastanelere kaldırıldığı belirtildi.

Ancak bir Kürt komutan, kendilerine Türk askerlerinin saldırdığını öne sürdü. Ahmed Hemo adlı komutan Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, Türkiye’nin “kendilerine yönelik saldırılarını son iki gün içinde artırdığını” söyledi. Hemo, “Ama bizim güçlerimiz en az üç saldırıyı engelledi” dedi.

Suriye askerleri de Münbiç’te

Suriye rejim güçleri Menbiç’te Türkiye’nin desteklediği muhaliflerle sınır komşusu oldu. Suriye askerleri Rusya ile varılan anlaşma gereği Amerika’nın desteklediği gruplardan Menbiç’in batı tarafını devraldı ve böylece muhaliflerle cephe hattında sınır komşusu oldu.

Menbiç Askeri Konseyi Sözcüsü Şirvan Derviş, Reuter Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, devir teslimin gerçekleştiğini söyledi ve anlaşmaya 5 köyün dahil olduğunu kaydetti.

Menbiç’in batısı Türkiye’nin desteklediği muhalifler, içinde YPG’nin de bulunduğu Menbiç Askeri Konseyi arasında çatışmalara neden olmuştu.

Amerika’nın desteklediği güçler geçen Perşembe günü Türkiye’nin desteklediği muhaliflerle çatışmaya sahne olan bölgedeki köyleri Suriye rejimine devredeceğini açıklamıştı.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG