Erişilebilirlik

Amerikalılar Hint Müziğiyle Egzersize Merak Sardı


Amerikalılar Hint Müziğiyle Egzersize Merak Sardı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00
Formunu korumak için dansı tercih eden Amerikalıların sayısı giderek artıyor. Latinlerin Zumba dansı gibi kültürel müzikleri içeren egzersiz programları da giderek daha fazla ilgi görüyor. Danslı spor modasına son olarak Doonya- Dünya adı verilen ve Hindistan’ın Hollywood’u olarak anılan Bollywood’dan esinlenen bir egzersiz programı katıldı. Amerika’nın Sesi, Washington’da başlayan ve ülke geneline yayılan Dünya programının yaratıcılarıyla konuştu.

Dışarıdaki dondurucu soğuğa rağmen, Washington’daki bu egzersiz salonu çok sıcak.

Rachel Meyerson salonun üyelerinden: “Çok terledim. Harika bir egzersiz. Müziği hissediyorum ve duyunca yerimde duramıyorum.”

Egzersize, klasik, folklorik, hip-hop ve jazz karışımı bir Hint müziği eşlik ediyor. Hindistan’ın sinema sektörü Bollywood’tan esinlenen bu dansın adı Dünya.

Kajal Desai, “Dünya ismi, Urdu ve Hint dillerinden geliyor. Birçok Ortadoğu dilinde de aynı anlamda kullanılıyor. Bollywood’u dünyaya açmak istediğimiz için bu ismi seçtik,” şeklinde konuşuyor.

Kajal Desai, Dünya’nın kurucularından. Program üç yıl önce başladığında, Kajal ve arkadaşı Priya Pandya işlerinden ayrılmışlar.

Desai, “Hayatım boyunca dans ettim ve daha fazlasını yapmak istedim. Önce dans koreografisiyle başladık, zamanla dansımız bir egzersiz programına dönüştü,” diyor.

Richa Agarwal gibi bazı katılımcıların programı seçme nedeni müziğe aşina olmaları: “Dünya benim için çok özel çünkü ait olduğum Hint kültürü ve geleneğinin bir parçası.”

Deasi, Hint dansıyla yapılan başka egzersiz programları olsa da, Dünya’nın, her şarkıya göre özenle hazırlanan koreografisi nedeniyle ayrı bir yeri olduğunu düşünüyor. Desai ayrıca, Amerikan Spor Konseyi sertifikasına sahip: “Kasları çalıştırmaya odaklanıyoruz. Dünya programında sadece kalori yakmıyor, kasları da güçlendiriyorsunuz. Örneğin benim kol ve bacak kaslarım, bu egzersiz programıyla çok gelişti.”

Dünya egzersiz programının ilk DVD’si piyasa yeni çıkmış. DVD’ler, vücudun her bölgesini farklı hareketlerle çalıştıran kapsamlı bir program içeriyor.

Amerika’nn birçok eyaletinde Dünya programı için sertifikalı eğitmen de yetiştiriliyor. Şu anda, Washington ve New York’taki dans kulüpleri ve spor salonlarında Dünya dersleri veriliyor.

Desai, “Dünya derslerini başlatmak için Los Angeles’a taşınıyorum,” diyor.

Kajal Desai, sporla eğlenceyi birleştiren Dünya’nın gelişmeye devam etmesini ve küresel boyutta yayılmasını ümit ediyor.

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG