Erişilebilirlik

Amerikalı Öğrenciye İran’da 10 Yıl Hapis Cezası


İran’da geçen yaz tutuklanan 37 yaşındaki Amerikan vatandaşı casusluk suçlamasıyla 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Princeton Üniversitesi mezunu Xiyue Wang İran’a gittiğinde doktora çalışması için araştırma yapıyordu. Wang, yıllarca siyasi istikrarsızlığın hüküm sürdüğü ülkelerde çalıştı.

Wang’ın tutuklanması meslektaşlarını şoke etti.

Evli ve bir çocuğu olan Wang, ana dili Çince’nin yanısıra Peştuca, İngilizce, Rusça ve Türkçe biliyor. Wang, İran’da da Farsça öğreniyordu.

Üniversite Dekanı Chris Eisgruber de yayınladığı mesajda, yetkililerin Wang’a merhametle yaklaşmasını umduklarını belirtti ve Wang’ı gerçek bir bilim insanı, iyi bir baba ve eş olarak tanımladı.

2013’ten buyana Princeton’da tarih öğrencisi olan Wang’ın doktora tezi, çoğunlukla Müslüman olan bölgelerin nasıl yönetildiğini konu alıyor. İran, Wang’ı 4500 sayfa dijital belgeyi taramakla suçluyor.

Wang’ın akademik danışmanı Profesör Stephen Kotkin, tarihi belgeleri taramanın araştırmalar için genel bir uygulama olduğunu belirtti.

Kotkin, Wang’in İran, Rusya ve muhtemelen Afganistan’ı kapsayan son derece iddialı bir tez savunması yapmayı planladığını belirtti.

Pekin’de liseyi bitiren Wang, Amerika’ya gitmeden önce Çin ve Hindistan’da çalıştı.

2006’da Washington Üniversitesi’nden mezun oldu ve Harvard Üniversitesi’nde yüksek lisans yapma hakkı kazandı. Özbekistan ve Tacikistan’a araştırma için gitti.

Wang, 2008 ve 2009’da Hong Kong’da bir hukuk firmasında çalıştı.

Princeton’daki biyografisinde Wang için hayali ‘bir gün İpek Yolu’nu yürümek’ olarak belirtiliyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG