Erişilebilirlik

Amerikalı Denizciler Serbest Bırakıldı


ABD Savunma Bakanlığı, İran’ın Basra Körfezi’nde alıkoyduğu Amerikan Donanması’na ait iki botta bulunan askerlerin serbest bırakıldığını açıkladı. Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada denizcilerin herhangi bir zarar gördüğüne dair belirti olmadığı bildirildi

Mürettebatı biri kadın 10 kişiden oluşan Amerikan Donanması’na ait botlarla bağlantı, Basra Körfezi üzerinden Kuveyt’ten Bahreyn’e seyahat ettikleri sırada kesilmişti. Denizciler Farsi Adası yakınlarında gözaltına alınmıştı.

Atlantik Konseyi Brent Scowcroft Uluslararası Güvenlik Merkezi’nden Matthew Kroenig, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, Farsi Adası’nın İran Devrim Muhafızları’nın donanma üssü olduğunu, Amerikalı denizcilerin bu nedenle çok kısa sürede gözaltına alınmış olabileceklerini belirtti. Kroenig, yabancı denizcilerin bir donanma üssüne bu kadar yaklaştıkları bir durumda birçok ülkenin aynı tepkiyi vereceğini vurguladı.

Öte yandan Amerikan Donanması, olayla ilgili soruşturma açtı.

İran Devrim Muhafızları, denizcilerin, Amerika’nın İran’ın sahasına girdiği için özür dilemesi ve bunun bir daha olmayacağı sözü vermesi üzerine serbest bırakıldığını bildirdi.

İran devlet televizyonu, Devrim Muhafızları Donanma Komutanı General Ali Fadavi’nin Amerikan botlarının navigasyon sistemindeki mekanik sorun nedeniyle İran sularına girdiklerini yönündeki açıklamasına yer verdi.

Başkan Obama ise dün akşam yaptığı yıllık Ulusa Sesleniş konuşmasında Amerikalı denizcilerin İran tarafından alıkonulmasına değinmedi. Obama, İran’ı sadece İran ve dünya güçleri arasında varılan nükleer anlaşma kapsamında gündeme getirdi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG