Erişilebilirlik

Amerika’da Irksal Gerilim Tırmanıyor mu?


Geçen hafta iki siyah Amerikalı’nın polis tarafından öldürülmesi sonrasında ülkede protestolar sürüyor. Haftasonu düzenlenen gösterilerde birkaç polis memuru yaralanırken, çok sayıda gösterici de tutuklandı.

Tutuklanmaların çoğu, siyah sivillerin öldüğü Minnapolis eyaletinin St. Paul kentiyle Louisiana’nın Baton Rouge kentinde yaşandı.

Bu arada, siyahların öldürülmesine tepki olarak Dallas’ta polislere ateş açan siyah Amerikalı eski muharip Micah Johnson’la ilgili soruşturma sürüyor. Johnson’ın düzenlediği saldırıda 5 polis memuru yaşamını yitirdi. Kentin emniyet müdürü David Brown, Johnson’ın evinde yapılan araştırma sonucunda, saldırganın çok daha büyük bir saldırıya hazırlandığının anlaşıldığını ifade etti.

Beyaz Saray’ın emniyet güçlerinin çağdaşlaştırılması için kurduğu özel panele başkanlık yapan Philadelphia Eski Emniyet Müdürü Charles Ramsey, NBC televizyonunda verdiği söyleşide, Amerika’nın seçimlere hazırlandığı bu dönemde “Barut fıçısı” üzerinde oturduğunu iddia etti.

California Eyalet Üniversitesi San Bernardino kampüsündeki Nefret ve Aşırılık Araştırmaları Merkezi’nin direktörü ve ceza hukuku profesörü Brian Levin, Amerika’nın Sesi’ne verdiği demeçte, Amerika’da aşırılık yanlısı kesimlerin, artan ırksal gerilim ve siyasi kutuplaşma nedeniyle harekete geçtiğini belirtti. Uzman, sorunun yalnızca bu grupların sayısı olmadığını, aynı zamanda bu grupların sosyal medyayı kullanış biçimine de odaklanılması gerektiğini söylüyor.

Levin, fikir önderlerinin ve toplumun merkezi güçlerinin etkin olması nedeniyle umutlu olduğunu ve bu kişilerin şiddeti reddeden bir biçimde ceza hukuku sisteminde reform talebinde bulunacağını belirtiyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG