Erişilebilirlik

Amerika AB Diplomatlarının Statüsünü Düşürdü


ABD’de Trump yönetimi Washington’da görev yapan Avrupa Birliği diplomatlarının statüsünü düşürdü. AB yetkililerine göre Trump yönetimi kararla ilgili olarak Brüksel’i bilgilendirmedi.

ABD’nin yakın müttefiki olan AB diplomatları için protokolde yapılan bu değişiklik Washington’da görev yapan diplomatların yüksek profilli etkinliklere davet edilme imkanının azalması ve AB diplomatlarına Obama dönemindekine kıyasla daha düşük önem atfedilmesi anlamına geliyor.

AB diplomatlarının protokol düzeylerinin düşürülmesini ilk olarak Alman haber kuruluşu Deutsche Welle duyurmuştu. Diplomatların protokolde seviyelerinin düşürülmesi ilk olarak eski ABD Başkanı George H.W.Bush için düzenlenen cenaze törenine yansımıştı. AB yetkilisine göre, Avrupa Birliği’nin temsilcisi cenaze törenine en son çağrılan diplomatlar arasındaydı.

AB Komisyonu’ndan bir sözcü ABD tarafından uygulanan diplomatik protokol düzeyinde son dönemde değişikliğine gidildiğini söylemekle yetindi, ayrıntı vermedi.

Sözcü, “Yönetimdeki ilgili birimlerle bu değişikliğin Washington’daki

AB heyeti için ne gibi etkileri olabileceğini istişare ediyoruz” ifadesini kullandı.

İki AB yetkilisi de diplomatların protokol düzeylerinin düşürüldüğünü doğruladı. Bir diplomat AB’nin ABD’yle iyi ilişkileri arzulaması sebebiyle misilleme yapma ihtimalinin düşük olduğunu belirtti.

Brüksel’deki ABD’li diplomatlardan da konuyla ilgili bir açıklama henüz gelmedi.

Başkan Trump bugüne kadar yaptığı açıklamalarda AB’ye yönelik olumsuz tavrını gizlemezken, Brexit olarak adlandırılan İngiltere’nin AB’den ayrılma sürecine destek verici tonda açıklamalarda bulundu.

Ancak ABD ve AB dünyanın en büyük ikili ilişkilerine sahip. AB içindeki ABD yatırımı Asya’ya yapılan yatırımın 3 katı.

Söz konusu değişiklik üst düzey AB yetkililerinin ABD’li mevkidaşlarıyla görüşmesini engellemiyor ancak bu adım transatlantik ilişkilerde çalkantılı bir yılın ardından geldi. Trump AB’nin destek verdiği pek çok uluslararası anlaşmadan çekilmiş ve AB’nin güçlenmesine yardımcı olduğu liberal uluslararası düzende reform yapacağı mesajını vermişti.

Aralık ayında Brüksel’de yaptığı bir konuşmada ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da, Trump’ın “Önce Amerika” politikasının İkinci Dünya Savaşı sonrası sistemi çok taraflı kurumlar değil egemen devletler temelinde şekillendirdiğini söylemişti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG