Erişilebilirlik

Şam Hükümetine Baskı Artıyor


Şam Hükümetine Baskı Artıyor
Şam Hükümetine Baskı Artıyor

Almanya, İngiltere ve Fransa BM’in Suriye’ye yaptırım uygulamasını istiyor

Üç ülke tarafından hazırlanan karar tasarısının Güvenlik Konseyi’ne bazı Arap ülkeleriyle birlikte sunulması mümkün.

Geçen ay benzeri bir tasarıyı veto eden Çin ile Rusya da son gelişmelerden kaygı duyuyor. Tasarıda şiddet olayları kınanıyor ve hükümete muhalif gruplarla diyalog kurması çağrısı yapılıyordu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Suriye'deki olayları iç savaşa benzetirken, Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü bunalıma diplomatik çözüm bulunmasını istedi.

Haberlere göre Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, Suriye konusunda danışmalarda bulunmak üzere Türkiye'ye gidecek.

Arap Birliği ülkeleri ve Türkiye Fas’ta düzenlenen toplantıda bu ülkeye uygulanacak ek yaptırımları görüşmüş ve Şam hükümetine şiddete son vermesi için 3 gün süre tanımıştı.

Bu arada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye ve diğer Ortadoğu ülkelerindeki sorunların bölgesel değil küresel sorunlar olduğunu savundu ve “akan kanın durması için acil tedbirler almak zorundayız'' dedi.

Başbakan, 3. Karadeniz Enerji ve Ekonomik Forumu'nun açılışında yaptığı konuşmada, Suriye’de Libya’daki kadar petrol bulunmadığı için Batı’nın şiddet olaylarına seyirci kaldığını ileri sürdü ve devamla “Libya'da ölenler ne kadar insansa, ne kadar cansa, Suriye'de öldürülenler de o kadar insandır, o kadar candır. Libya için iştahlarını kabartanların, Suriye'deki katliamlar için sessiz ve tepkisiz kalması, insanlık vicdanında tamiri zor yaralar açmaktadır" dedi.

XS
SM
MD
LG