Erişilebilirlik

Türkiye ve Suriye Arasında Tansiyon Artıyor


Başbakan Erdoğan ve Suriye Devlet Başkanı arasındaki geçen yıl çekilen bu samimi kare artık çok geride kaldı
Başbakan Erdoğan ve Suriye Devlet Başkanı arasındaki geçen yıl çekilen bu samimi kare artık çok geride kaldı

Başbakan Erdoğan Şam hükümetine artık güveninin kalmadığını açıkladı. Erdoğan’ın açıklamaları, Cumartesi günü Esad rejimi yanlısı göstericilerin Şam’daki Türk büyükelçiliğine saldırmasını izliyor. Ankara bir yandan da Suriye muhalefetine daha açık destek vermeye başladı.

Erdoğan bu hafta Meclis grup toplantısında yaptığı açıklamada Suriye hükümetine güvenini kaybettiğini söyledi; Beşar Esad yönetimine karşı sert ifadeler kullandı. Başbakan Erdoğan “kanla beslenen liderleri” tarihin unutmayacağını ve Beşar Esad’ın aynı yolda olduğunu kaydetti.

İki ülke arasındaki gerginlik, Esad yanlısı Suriyeli göstericilerin Cumartesi günü Şam’daki Türk Büyükelçiliği’ne saldırmasıyla daha da tırmandı. Türkiye saldırıdan dolayı Suriye’den resmi özür dilemesini ve failleri cezalandırmasını bekliyor. Saldırının ardından Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, muhalefet grubu Suriye Ulusal Konseyi’nin temsilcileriyle resmi bir görüşme gerçekleştirdi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Selçuk Ünal, Suriye muhalefetinin Ankara’da resmi büro açmasına izin verildiğini açıkladı. Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun Suriyeli muhalifleri ikinci kez kabul ettiğini hatırlatan Selçuk Ünal, bakanın Suriye’nin kaderinin Suriyeliler tarafından belirlenebileceğinin altını çizdiğini, ama bunu gerçekleştirmek için barışçı yollara başvurmalarını önerdiğini belirtti.

Ankara son birkaç aydır Suriye muhalefetinin kendi topraklarında faaliyet göstermesine izin veriyor. Geçen ay İstanbul’da toplanan muhalefet üyeleri, Suriye Ulusal Konseyi’ni kurmuştu. Milliyet gazetesi köşe yazarı Semih İdiz, Türkiye’nin bir yandan Suriyeli muhalefeti silahlandırmadığını savunduğunu, ama diğer yandan sığınma ve toplantı mekanı sağladığını belirtiyor. Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun da muhalefetle doğrudan görüştüğüne dikkati çeken İdiz, Ankara’nın Beşar Esad’ın sonunun geldiğine inandığını kaydediyor.

Türkiye Suriye’de barışçı muhalefete destek verdiğini bildirmekle birlikte, muhalefetin milis gücü olan Suriye Özgürlük Ordusu’nun üyelerine sığınma hakkı verdi. Milis gücü Suriye ordusuna karşı savaşan 15 bin üyesi olduğunu öne sürüyor. Ankara’nın Suriye’ye askeri müdahalede bulunabileceği ve muhalefet için bir güvenli bölge oluşturabileceği söylentileri de artmış durumda.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Selçuk Ünal müdahale seçeneğini dışlamamakla birlikte gündemlerinde olmadığını söylüyor. Ünal, “Türkiye, her ülke gibi her olasılık, her gelişme ve her sorun için bir plana sahiptir,” diye konuşuyor.

Başbakan Erdoğan, geçen hafta Suriye’ye yaptırım uygulanacağını açıklamıştı. Ancak Van depremi Türkiye’nin dikkatlerini dağıttı. Ancak Suriye bugünlerde yeniden gündemin başına oturdu. Ancak Semih İdiz, Türkiye’nin Suriye’ye karşı önlemlerini arttırdığını belirtiyor."Türkiye gelişmekte olan bir duruma karşı tepki veriyor,” diyen İdiz, bununla birlikte Ankara’nın gelişmelerin nasıl sonuçlanacağından emin olamadığını, bundan dolayı da çok itidalli davranmak zorunda kaldığını kaydediyor.

Türkiye’nin Suriye muhalefetiyle ilişkilerini geliştirmesi ve Şam’a uluslararası baskının artması, Ankara’yı, Suriye’de Esad rejiminin sonunun geldiğini düşünmeye itiyor. Ama önümüzdeki dönemde ne Suriye’deki gelişmelerin, ne de Ankara’nın tavrının ne yönde seyir izleyeceğini kimse bilmiyor.

XS
SM
MD
LG