Erişilebilirlik

Almanya'ya En Olumlu Bakanlar Amerikalılar


Euro krizi son iki yılda Almanya’nın Avrupa’daki imajının bozulmasına yol açtı. Yunanistan gibi krizden etkilenen ülkelerde Alman ekonomisinden ve siyasi olarak da AB içindeki gücünden duyulan korku endişeye yol açarken, gidişat ülkenin Nazi geçmişine benzetildi. Atina’da yapılan gösterilerde Başbakan Angela Merkel, Adolf Hitler'e benzetilirken, Yunanistan, Portekiz, İtalya ve İspanya medyasında Almanların Avrupa'yı işgal niyetinden vazgeçmedikleri ve işgalin ekonomik yöntemlerle yapıldığı yönünde yorumlar dikkati çekti.

Siyasi ve ekonomik olarak yeniden dünyanın en güçlü ülkelerinden olan Almanya’nın ABD’deki imajı ise, tahminlerin tersine çok olumlu. Washington’daki Alman Büyükelçiliği’nin ülke çapında yaptığı bir araştırma, ülkede ‘Good Old Germany’, yani ‘iyi ve eski Almanya’ olarak tanımlanan Almanya’nın Amerikalılar açısından 'dünyada en iyi imaja sahip ülke' olduğunu ortaya çıkardı.

Toplam 1500 kişinin fikrinin sorulduğu araştırmaya göre, Amerikalıların yüzde 55’i Almanya hakkında çok iyi ve olumlu düşüncelere sahip. 2009 yılında yapılan benzer bir ankette bu sayının yüzde 48 olduğunu anımsatan uzmanlar, sayıdaki yükselişi Almanya’nın uluslararası konularda öneminin artmasına bağlıyor. Araştırmaya katılanların yüzde 58’i için Almanya dünyanın en önemli ekonomik gücü, yüzde 54’ü ise ülkeyi bilim ve teknoloji konusunda birinci sırada görüyor. Katılımcılara göre ‘ABD’nin en yakın ortağı sizce hangi ülkedir’ sıralamasında Almanya, İngiltere ve Kanada’nın arkasından üçüncü sırada yer alırken, ‘Euro krizini en başarılı hangi ülke yönetiyor’ sorusunda ise Almanya, büyük farkla İngiltere ve Fransa’nın önünde yer alıyor.

Bu arada araştırmaya katılan her dört kişiden biri, Almanya’yı turist olarak ziyaret ettiğini de söylemiş. Avrupa'da yükselen Alman karşıtlığının ABD’de zemin bulamamasını, iki ülkenin geleneksel ve sıkı dostluk ilişkilerine ve ‘Made in Germany’ markasının ülkenin imajına olumlu etkisine bağlayan uzmanlar, ABD’deki olumlu imajın karşılıksız kalmadığına ve Almanlar için de ABD’nin en iyi imaja sahip olduğuna vurgu yapıyor.

Almanya ve Amerika arasındaki ilişkileri geliştirmeyi hedefleyen German Marshall Fund adlı kuruluşun Alman kamuoyunun ABD konusundaki nabzını tutmak yapılan araştırmasına göre, Almanların yüzde 60’ı ‘dünyanın lider ülkesi’ olarak ABD’yi tanımlıyor. Yüzde 72 ABD hakkında çok olumlu düşüncelere sahip olduğunu ifade ederken, halkın yüzde 73’ü ABD’nin uluslararası terörizme karşı sürdürdüğü savaşı doğru buluyor ve destekliyor.


XS
SM
MD
LG