Erişilebilirlik

Almanya’dan Sığınmacıların Geri Dönmesine Teşvik


24 Eylül’de yapılan genel seçim sonrasında yeni hükümet kurulamaması nedeniyle görevi sürdüren Angela Merkel başbakanlığındaki Birlik Partileri-SPD koalisyonu, sığınmacı politikasını sertleştirerek ülkeye gelenlerin sayısını azaltabilmek için yeni bir önlem paketi hazırladı. Buna göre önümüzdeki üç ay içinde gönüllü olarak ülkelerine geri dönme kararı alan sığınmacılara 3 bin Euroluk teşvik yardımı verilecek. Bunun yanı sıra söz konusu sığınmacılar döndükleri ülkede ilk 12 ay için oturma masrafı yardımı alabilecek.

‘Starthilfe plus’ adlı program iltica talepleri reddedilen sığınmacılara ülkelerine geri dönüşü cazip kılmayı hedeflerken, konuyla ilgili açıklama yapan Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere “28 Şubat'a kadar sürecek kampanya kapsamında gönüllü olarak geri dönme kararı alacak olanlara, başlangıç yardımının yanı sıra geldikleri ülkedeki ilk oniki ay için ilk kez oturma masrafları yardımı verilecek” dedi. Şimdiye kadar gönüllü olarak ülkelerine geri dönmeye karar veren yetişkin sığınmacılara bin 200 Euro, 12 yaş altı çocuklara da 600 Euro veriliyordu.

Kira, tadilat veya banyo ve mutfak mobilyası gibi temel ihtiyaçların karşılanması için öngörülen oturma masrafı yardımının üst sınırı da 3 bin Euro olacak. Bundan yararlanan bir aile gönüllü olarak ülkesine dönmesi durumunda toplam 6 bin Euroya kadar para alabilecek. Ülkede iltica talepleri reddedilen ve haklarında sınır dışı kararı alınan sığınmacıların sayısı toplam 115 bin olarak biliniyor. Geçen 2016’da yaklaşık 55 bin sığınmacı gönüllü olarak ülkesine dönmüş, bu sayı uzmanlar tarafından devletin yaptığı mali yardımın etkisi olarak yorumlanmıştı.

Gönüllü olarak Almanya'yı terk eden sığınmacıların büyük çoğunluğunu Batı Balkan ülkelerinden gelenler oluşturuyor. Geçen yıl ve bu yılın ilk altı ayında Afganistan, İran ve Irak'a dönüşlerde de artış yaşandı. Teşvik yardımının iki katına çıkarılmasının, özellikle Suriye’den gelen sığınmacıları ülkelerine dönmeye yönlendirmeyi hedeflediği tahmin ediliyor. Uzun süredir mülteci statüsünü elde edemeyen ve sınır dışı edilmenin eşiğinde olan Suriyeli sığınmacıların, son olarak Türkiye, Rusya ve İran’ın katılımıyla yapılan Soçi Zirvesi’nde mültecilerin geri dönüşüne imkan tanıyacak tedbirlerin alınması kararı ile mali yardımdan yararlanmak isteyebilecekleri tahmin ediliyor.

Almanya geçtiğimiz yıl sığınmacılara yaklaşık 22 milyar Euro harcadıktan sonra, bu yılda 21,3 milyar Euro harcadı. Resmi verilere göre, sığınmacı krizinin patlak verdiği 2015 yılı içerisinde 890 bin, 2016 yılında ise 280 bin sığınmacı Almanya’ya geldi. Ülkeye bu yılın başından Ekim ayının sonuna kadar yapılan iltica başvurusu yapan sığınmacıların sayısı ise 156 bin olarak açıklandı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG