Erişilebilirlik

Almanya ve Fransa'dan Rus Diplomatları Sınırdışı Kararı


Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock.
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock.

Almanya ve Fransa, Rusya'nın Berlin ve Paris Büyükelçiliklerinde görevli çok sayıda Rus diplomatı sınırdışı etme kararı aldıklarını açıkladı. Moskova yönetimi Almanya ve Fransa'nın sınırdışı kararına karşılık vereceğini bildirdi.

Almanya 40 diplomatı sınırdışı etmeye hazırlanıyor. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, bir grup Rusya Büyükelçiliği çalışanını ‘‘istenmeyen kişi’’ ilan ettiklerini açıkladı. Baerbock, Berlin’in Ukrayna silahlı kuvvetlerine desteğini arttıracağını da söyledi.

Baerbock, Ukrayna'nın kuzeyinde sivillerin öldürülmesine atıfta bulunarak yaptığı açıklamada, "Bucha'dan gelen görüntüler, Rus liderliği ve onun propagandasını izleyenler adına inanılmaz bir vahşeti gözler önüne seriyor’’ dedi.

Baerbock "Federal hükümet bu nedenle, Almanya'da her gün özgürlüğümüz ve toplumumuzun bütünlüğü aleyhinde çalışan önemli sayıda Rus Büyükelçiliği çalışanını istenmeyen kişi olarak ilan etmeye karar verdi’’ diye konuştu.

Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın listesinde şu anda 104 Rus diplomat kayıtlı durumda.

Bakan Baerbock ‘‘Müttefiklerimizle birlikte verilebilecek başka karşılıkları görüşüyoruz. Rusya’ya yönelik mevcut yaptırımları sıkılaştıracağız, Ukrayna silahlı kuvvetlerine desteğimizi kararlı bir şekilde artıracak ve NATO’nun doğu kanadını güçlendireceğiz’’ diye konuştu.

Almanya’nın ardından Fransa da benzer bir açıklama yaptı. Fransa Dışişleri Bakanlığı, birçok Rus diplomatı sınır dışı etmeye hazırlandıklarını bildirdi. Açıklamada bu diplomatların faaliyetlerinin Fransa’nın ulusal güvenlik çıkarlarına aykırı olduğu belirtildi. Bakanlıktan yapılan açıklamada Rus diplomatik personelin sınırdışı edilmesi kararının Avrupa’nın Rusya’ya karşı ortak girişiminin bir parçası olduğu belirtildi.

Moskova: “Karşılık vereceğiz”

Rus Interfax haber ajansı da Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın Almanya ve Fransa'nın Rus diplomatları sınırdışı etme kararına karşılık verileceği açıklamasını yaptığını bildirdi.

Ukrayna güçlerinin Rusya’nın işgal ettiği Kiev yakınındaki Buça kasabasını yeniden ele geçirmesiyle kasabada çok sayıda sivilin cansız bedenine rastlanmış ve bu durum uluslararası tepkiye neden olmuştu.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Rusya’yı soykırımla suçlarken ABD Başkanı Joe Biden, Rusya Cumhurbaşkanı Putin’in ‘‘savaş suçlusu’’ olduğunu söylemiş ve savaş suçu mahkemesinde dava açılabilmesi için delil toplanması çağrısında bulunmuştu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG