Erişilebilirlik

‘‘Putin Savaş Suçları Mahkemesinde Yargılanmalı’’


ABD Başkanı Joe Biden, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in savaş suçları mahkemesinde yargılanması çağrısı yaptı. Biden ‘‘Buça’da olanları gördünüz. Putin bir savaş suçlusu’’ diye konuştu. ABD Başkanı ayrıca Ukrayna’dan gelen zulüm haberlerinin ardından Rusya’ya daha fazla yaptırım uygulamaya hazırlandıklarını bildirdi.

Biden’dan Putin İçin Bir Kez Daha 'Savaş Suçlusu' Nitelemesi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:20 0:00

Biden’ın yorumları Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’nin Kiev’i çevreleyen iki kasabadan biri olan Buça’yı ziyaretinin ardından geldi. Ukraynalı yetkililer Ruslar’dan geri alınan kasaba sokaklarında sivillerin cesetlerinin bulunduğunu kaydetmişti. Zelenski, Rusya’nın Buça’daki eylemlerini soykırım olarak değerlendirmiş ve batıdan Rusya’ya daha sert yaptırımlar uygulamasını istemişti.

Biden, her ne kadar Putin’in savaş suçlusu olarak nitelendirse de Ukrayna’da yaşanan durumu ‘‘soykırım’’ olarak değerlendirmekten kaçındı. Associated Press haber ajansı Ukrayna başsavcısı Irina Venediktova’ya dayandırarak verdiği haberinde Buça’da, 410 sivilin cesedinin bulunduğunu bildirdi. AP muhabirleri, başkentin kuzeybatısındaki Buça’nın çeşitli bölgelerinde, 21 kadar ceset gördüklerini aktardı.

Biden ‘‘Ukrayna’ya ihtiyaç duydukları silahları sağlamaya devam etmeliyiz. Toplayabildiğimiz tüm ayrıntıları toplamalıyız ki bir savaş suçları mahkemesi yargılaması olabilsin’’ diye konuştu.

Biden, Putin için ‘‘zalim’’ dedi ve ‘‘Buça’da olanlar korkunç ve herkes bunu görüyor’’ diye ekledi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de Pazartesi günü paylaştığı Twitter mesajında, Avrupa Birliği’nin Ukrayna’ya denetçiler göndererek Ukrayna başsavcısının savaş suçlarını belgelemesine yardım edeceklerini kaydetti.

‘‘Buça’daki manzara müzakereleri zora sokuyor’’

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski, Pazartesi günü yaptığı açıklamada Rus ordusunun Ukrayna’da uyguladığı zulüm ortaya çıktıkça Kiev’in Moskova’yla müzakereleri yürütmesinin zorlaştığını belirtti.

Zelenski bu açıklamayı, cesetlerin bağlanarak yakın mesafeden vurulduğu anlaşılan, kitle mezarları ve diğer infaz işaretlerinin bulunduğu Buça’da, Ukrayna ulusal televizyon kanalına yaptı.

Zelenski ‘‘Bunlar savaş suçları ve dünya tarafından da soykırım olarak tanınacaktır’’ dedi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı ‘‘Burada yaptıklarını görünce onlarla konuşmak çok zor olacak. Rusya müzakere sürecini uzattıkça bu hem onlar için hem de savaş için çok kötü olacak’’ diye konuştu.

Zelenski ayrıca ‘‘Binlerce kişinin öldürüldüğünü, işkence gördüğünü, kadınların tecavüze uğradığını, çocukların katledildiğini biliyoruz’’ ifadelerini kullandı.

Buça belediye başkan vekili Pazar günü yaptığı açıklamada, kentin 50 sakininin Rus askerlerinin yargısız infazıyla hayatını kaybettiğini bildirmişti.

Kremlin iddiaları reddediyor

Kremlin bugün yaptığı açıklamayla, Buça’da sivillerin öldürüldüğü iddialarını reddetti.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov ‘‘Bu bilgilerin ciddi şekilde sorgulanması gerekir. Bizim gördüğümüz kadarıyla uzmanlarımız videoların sahte ve çarpıtılmış olduğuna dair işaretler buldu’’ diye konuştu.

Peskov, gerçekler ve olayların zaman sıralamasının Ukrayna’nın anlattıklarıyla uyumlu olmadığını belirtti ve uluslararası liderlere yargıya varmak için acele etmemeleri çağrısı yaptı.

Kremlin Sözcüsü ‘‘Durum şüphesiz ciddi ve birçok uluslararası lidere açıklamalarında ve temelsiz suçlamalarında acele etmemeleri çağrısı yapıyoruz. Farklı kaynaklardan bilgi talep edin ve en azından bizim açıklamalarımızı dinleyin’’ diye konuştu.

Öte yandan Peskov, Rus diplomatların BM Güvenlik Konseyi’nin Buça’daki ‘‘Ukrayna provokasyonları’’ konusunda toplanması için baskı yapacaklarını da söyledi. Rusya’nın bu konudaki ilk çabası daha önce sonuçsuz kalmıştı.

Peskov, Rusya’nın bu konunun uluslararası düzeyde gündeme getirilmesini istediğini ifade etti.

Peskov, Buça’yla ilgili iddiaların Kiev-Moskova arasındaki barış görüşmelerini etkileyip etkilemeyeceği konusundaysa herhangi bir yorum yapmadı.

Buça'daki yıkım ve sivil can kayıplarının, ABD ve Avrupa'yı Moskova'ya karşı ek yaptırımlar konusunda harekete geçirmesi bekleniyor. Bu durum Rusya'nın enerji ihracatına kısıtlama getirilmesi olasılığını da arttırabilir yorumları yapılıyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG