Erişilebilirlik

Almanya'da Obama Dönemi Değerlendirmesi


Germany Obama
Germany Obama

ABD Başkanı Barack Obama'nın görev süresinin bitimine artık sayılı günler kaldı. Obama'nın başkanlık görevini Donald Trump'a devredeceği 20 Ocak'taki devir teslim töreniyle ilgili hazırlıklar sürürken, ABD’nin en yakın müttefiklerinden sayılan Almanya’da Obama döneminde iki ülke arasında ilişkilerin bilançosu çıkarılıyor.

Berlin’de yapılan analizlerdeki genel kanı Obama'nın sekiz yıllık başkanlık görevi süresince Başbakan Angela Merkel’le yaşadığı bazı pürüzlere rağmen, Batının iki lider ülkesi arasındaki ilişkilerin çok sıkı olduğu şeklinde. Obama 2008’de ilk kez Başkanlığa seçildiğinde Almanya'daki popülaritesi yüzde 90 ile daha önce hiçbir politikacının erişemediği orana yükselmişti.

George W.Bush döneminde Irak ve Afganistan konularında görüş ayrılıkları nedeniyle bozulan ilişkiler, yeniden düzelmeye başladı. Ancak Obama’nın Başkan olarak Berlin’e yaptığı ilk ziyareti 2013’te gerçekleşti. Obama’nın Başkanlığının ilk yıllarında Berlin’e resmi ziyaret yapmaması henüz Başkan olmadan, 2008 yılı yazında Merkel’le yaşadığı sürtüşmeyle bağlantılı görüldü.

Merkel, Obama’nın seçim öncesinde Berlin’in dünyaca tanınan Brandenburg Kapısı önünde konuşma isteğini reddetmiş, Obama da kentte bir başka meydanda yaklaşık 200 bin kişilik bir kalabalığa hitap etmişti. Daha sonra 2009 yılında NATO Zirvesi kapsamında bir kez daha Almanya’ya gelen Obama, Berlin’e uğramadan ülkeden ayrılmıştı.

Yunanistan’ın batmanın eşiğine geldiği süreçte de iki ülke arasında soğuk rüzgarlar esti. Obama, aşırı ihracat fazlası odaklı Alman ticaret politikasının başta Euro Bölgesi'nde olmak üzere tüm dünyada deflasyon etkisi yaptığını savundu.

Bir diğer gerilime ise Merkel'in telefon konuşmalarının yıllar boyu Amerikan istihbaratı tarafından dinlenip kaydedilmesi yol açtı. Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) 2002 yılından beri başbakanın telefonlarını dinliyordu. Başkan Obama'nın bu durumdan haberdar olup olmadığı açıklık kazanmadı. Almanya, gelişmeler üzerine NSA‘nin Almanya şefini sınırdışı etme kararı aldı, Başbakanlık tarafından‚ istihbarat alanındaki işbirliğinin en aza indirilmesi talimatı verildi.

Ancak bu pürüzlere rağmen hem iki ülke hem de iki lider arasında özellikle uluslararası konularda ahenk ağır bastı. Ukrayna, İran ve Suriye politikalarında sıkı işbirliği yapılırken, Obama’nın ısrarla gündeme getirdiği AB ile AB arasında arasında gümrükleri ve ticaret engellerini kaldıran TTİP ticaret anlaşmasına Merkel de destek oldu. Anlaşma Avrupa’da tüketiciler tarafından gösterilen tepkiler nedeniyle imzalanmadı.

Başkanlık görevi sırasında Almanya’ya toplam beş ziyaret yapan Obama son bir yıl içinde Merkel’in sığınmacılara yönelik politikalarının doğrulayan açıklamalar yaptı ve “Doğru zamanda tarihin doğru tarafında durmak” olarak tanımladı. Son olarak geçen kasım ayında Berlin’de Merkel’le bir araya gelen Obama, Almanların Merkel’in kıymetini bilmesi gerektiğin söyledi. ABD Başkanı, Almanya Başbakanı'nı uluslararası politikada, çok güvenilir bir ortak olarak nitelendirdi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG