Erişilebilirlik

Almanya’da Koalisyon Turları Sürüyor


İkinci Dünya Savaşı sonrasında koalisyon hükümeti kurma görüşmelerinin ilk kez bu denli uzadığı Almanya’da siyaset yeni haftaya hareketli girdi. Başbakan ve Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı Angela Merkel, CSU Genel Başkanı Horst Seehofer ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Martin Schulz’ün koalisyon hükümeti kurabilmek için görüşmelere başlamasının ardından, bugünden itibaren üç partinin komisyonları bir araya gelerek, olası koalisyon için sıkı pazarlık turlarına başlayacak.

Uzlaşılması gereken başlıklar

Uzlaşılması gereken konular arasında sosyal demokratların talep ettiği özel ve kamu sigortalısı arasındaki ayrımın kaldırılması ve farklı sağlık sigortalarının ‘yurttaş sigortası’ adı altında birleştirilmesi ile sığınmacıların aile birleşimi ön planda yer alıyor. Birlik partileri CDU/CSU, tek sağlık sigortası modelini redderken, CSU geçici koruma statüsündeki mültecilere aile birleşimi hakkı verilmesine karşı çıkıyor. CDU/CSU’nun ülkede Yahudi düşmanlığı yapan sığınmacıların sınır dışı edilmelerini öngören teklifinin de sorun oluşturabileceği tahmin ediliyor. Son iki yılda gelen Arap asıllı ve Afrika ülkelerinden sığınmacılarla ülkedeki Yahudi düşmanlığının yeni bir boyut kazandığı savunulan teklifle, "Almanya'daki Yahudi yaşam biçimini ya da İsrail devletinin varlığını tanımayanların" sınır dışı edilmeleri isteniyor. SPD’nin, Almanya'da ‘Nasyonal Sosyalizm Kurbanlarını Anma Günü’ olan 27 Ocak öncesinde Federal Meclis'e sunulması planlanan tasarı metnine Müslüman sığınmacıları töhmet altında bıraktığı nedeniyle mesafeli yaklaştığı biliniyor.

Parti temsilcileri arasındaki görüşmelerin 12 Ocak’a kadar devam etmesi bekleniyor. Pazarlıklar sonucunda görüşmelerin başarıyla sonuçlanması durumunda SPD Genel Başkanı Schulz, ilgili mutabakatı nihai kararı verecek olan parti kurultayına gönderecek. SPD kongresinin 21 Ocak’ta Berlin’de toplanması planlanıyor.

Cem Özdemir grup başkanlığı için aday olmayacak

Kurultayda koalisyon için evet kararı alınırsa, Merkel’in dördüncü kez başbakanlık koltuğuna oturmasının önü açılmış olacak. Berlin’de yeni kabinenin görev başına geçmesinin Nisan ayını bulabileceği tahmin ediliyor. O döneme kadar Başbakan Angela Merkel ve bakanlar geçici olarak görevlerini sürdürmeye devam edecekler.

Öte yandan Yeşiller Partisi Eş başkanı Cem Özdemir partisinin Federal Meclis Grup Başkanlığı için de aday olmayacağını açıkladı. Son seçimden sonra parti eşbaşkanlığını bırakarak, yerine dört yıl boyunca Federal Meclis Grup Başkanı olarak görev yapmak istediğini açıklayan Özdemir, yeterli desteği bulamadığı için bu kararı aldığını duyurdu. Bu durumda Özdemir, gelecek dört yıl boyunca mecliste sadece milletvekili olarak görev yapacak.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG