Erişilebilirlik

Almanya'da Gündem Türkiye


Türkiye ile bağlantılı konu ve gelişmeler bu hafta sonunda da Almanya’nın siyasi gündeminde ilk sırada yer aldı.

Alman Bild gazetesine demeç veren Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir, Başbakan Angela Merkel’in nisan ayında yeniden Türkiye’yi ziyaret edeceğini öne sürerek, anayasa referandumu öncesi bu ziyaretinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a destek anlamına geleceğini öne sürdü.

Alman hükümetini ‘Türkiye’deki uygulamalara karşı pasif kalmakla’ suçlayan Özdemir, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AB ile Türkiye arasında imzalanan mülteci anlaşması nedeniyle ‘Merkel’i sıkıştırdığını ve Almanya’yı kendi şubesi gibi gördüğünü’ iddia etti.

Özdemir, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın referandum öncesi Almanya’da miting yapmasına karşı olduğunu da söyledi.

Cem Özdemir, Alman haber ajansı dpa’ya verdiği demeçte de, federal hükümetin Erdoğan’a “referandumdan önce Almanya’da istenmediğini” açıkça bildirmesi gerektiğini ifade etmişti.

Başbakan Binali Yıldırım'ın geçen hafta sonu Almanya'da yaşayan 1 milyon 400 bin seçmene "evet oyu verin" çağrısında bulunmak için Oberhausen'de konuşmasından sonra, Cumhurbaşkanı Erdoğan da bir mitingde Almanyalı Türklerle bir araya gelmeyi planladığını açıklamıştı.

Türk Alman çatı örgütünden referandumda 'hayır' çağrısı

Öte yandan kısa adı TGD olan Almanya Türk Toplumu, Almanya’daki Türk vatandaşlarına referandumda ‘hayır’ oyu vermeleri çağrısında bulunma kararı aldı.

250’yi aşkın çoğunluğu sosyal demokrat derneğin çatı örgütü olan TGD kampanya kapsamında 9 Nisan tarihine kadar 400 toplantı ve gösteri düzenleneceğini duyurdu.

Türkiye’deki iç siyasi gerginliklerin Almanya’ya taşınması yönünde tedirgin olduklarını belirten TGD Başkanı Gökay Sofuğlu, örgütün ilk kez Türkiye poltikası ile ilgili bir konuda bir kampanya düzenleme kararı aldığını belirtti.

Alman Dışişleri Bakanı'ndan gözaltı eleştirisi

Bu arada Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Die Welt gazetesi Türkiye muhabiri Deniz Yücel’in 14 Şubat’tan bu yana gözaltında tutulmasını eleştirdi.

“Deniz Yücel’in savcılıktaki sorgusu öncesi bu kadar uzun süre özgürlüğünün engellenmesi ne gerekli ne de adil” diyen Gabriel, Yücel’in durumu ile ilgili olarak “İyi bir çözüm bulmak için yapabileceğimiz her şeyi yapıyoruz” şeklinde bir açıklama yaptı.

Hristiyan Demokrat Birlik Partisi Genel Başkan Yardımcısı Armin Laschet ise, bir kez daha Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne (DİTİP) bağlı ve casusluk iddialarıyla gündeme gelen imamların görevlerine son verilip, ülkeyi terk etmelerini istedi.

Almanya’da DİTİB’de görevli bazı imamların Ankara’ya Gülen taraftarlarıyla ilgili bilgi notları göndermesiyle ilgili iddialar haftalardır tartışılıyor. Laschet, Almanya'da İslam dini dersi verilmesini istediklerini, ancak bu derslerin uzun vadede 'yabancı bir devletten bağımsız' şekilde verilmesi gerektiğini de belirtti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG