Erişilebilirlik

Almanya’da Baltalı IŞİD Saldırısı: 5 Yaralı


Almanya'da bir trende 3'ü ağır en az 5 kişiyi yaralayan saldırganın 17 yaşında bir Afgan mülteci olduğu anlaşılırken, saldırıyı terör örgütü IŞİD üstlendi. Dün saat 21.30 sularında Bavyera Eyaleti’ndeki Würzburg kentinde yaşanan olayda, Würzburg ile Ochsenfurt kentleri arasında sefer yapan banliyö trenine binen saldırgan, elindeki balta ve bıçakla ve tekbir getirerek trende oturanlara saldırdı.

Olayda yaralıların büyük bölümünün Hong Konglu bir turist grubu olduğu, ağır yaralılardan ikisinin hayati tehlikesinin sürdüğü ve saldırıda şok yaşayan 17 kişinin de tedavi altına alındığı haber verildi. Bavyera Eyaleti İçişleri Bakanı Joachim Herrmann, saldırıdan sonra sefer halindeki treni durduran saldırganın trenden inerek, kaçmaya çalıştığını, bıçakla kendisini takip eden polise saldırması üzerine vurularak öldürüldüğünü duyurdu. Yetkililer saldırganın tekbir getirmesi nedeniyle, radikal İslamcı bağlantısı ve olayın terör saldırısı olma ihtimali üzerinde yoğunlaşırken, Afgan gencin kaldığı evde yapılan aramada terör örgütü IŞİD’in elle çizilmiş bayrağı bulundu. Aramada Peştuca bir mektup da bulundu. Güvenlik birimleri mektupta, Müslümanların kendilerini korumları şeklinde yorumlanabilecek sözler olduğunu, soruşturmanın sürdüğünü duyurdu.

Bugün sabah saatlerinde ise, IŞİD sosyal siteler üzerinden saldırıyı üstlendi. IŞİD, saldırgan için, ‘Bizim savaşçılarımızdan biriydi’ açıklamasını yaptı ve saldırının IŞİD’e karşı Suriye ve Irak’ta düzenlenen operasyonlara Almanya’nın verdiği destek nedeniyle düzenlendiğini öne sürdü. İki ay önce de Münih yakınlarındaki Grafing kentinde 27 yaşındaki bıçaklı bir saldırgan tekbir getirerek, trende bir kişiyi öldürmüş, üç kişiyi yaralamıştı. Alman saldırganın daha önce psikiyatrik tedavi gördüğü saptanmış ve radikal İslamcı gruplarla ilgisinin olmadığı belirtilmişti.

Dünkü olayla ilgili olarak, Bavyera Eyaleti İçişleri Bakanı Joachim Herrmann, saldırganın iki yıl önce 15 yaşındayken tek başına sığınmacı olarak Afganistan’dan Almanya’ya geldiğini ve iki hafta önce yaşadığı sığınmacı yurdundan alınarak, Ochsenfurt kentinde bir Alman bakıcı ailenin yanına yerleştirildiğini söyledi. Saldırı yalnız başına iltica eden gençlerin durumu ile ilgili tartışmaların yeniden alevlenmesine neden oldu. Uzmanlar Almanya genelinde sayıları 80 bini geçtiği ifade edilen kimsesiz mülteci çocuk ve gençlerin şiddete meyilli radikal grupların ağına takıldığı uyarısında bulunuyor. Federal Anayasayı Koruma Dairesi’ne göre başta Selefiler olmak üzere radikal çevreler, özellikle yalnız başına iltica etmiş gençleri hedef alıyor ve kendi tarafına çekmeye çalışıyor.

STÜDYO VOA

ABD’de düşmeyen enflasyon FED’e faiz indirtmedi – 1 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:30:56 0:00
XS
SM
MD
LG