Erişilebilirlik

Almanya ve Türkiye Arasında Tansiyon Yükseldi


Başbakan Erdoğan'ın Köln konuşması
Başbakan Erdoğan'ın Köln konuşması

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen cumartesi Köln’de yaptığı konuşmaya Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir’in gösterdiği tepki, buna karşılık Erdoğan’ın Özdemir’i sert bir dille eleştirmesi Ankara ile Berlin arasında diplomatik gerilime neden oldu

Gelen bilgilere göre Federal Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu’nu bakanlığa çağırarak, konuyla ilgili duyduğu rahatsızlığı dile getirdi ve yapılan açıklamaların “hayretle karşılandığını” iletti.

Karslıoğlu’nun geçen çarşamba çağrıldığını doğrulayan bakanlık konuyla ilgili tepkiyi, “Alman-Türk ilişkilerinin iyi olması yönünde, Başbakan Erdoğan gelmeden de, çaba gösteren önemli bir Alman politikacıya yönelik bu tarz bir eleştiri, ikili ilişkiler açısından yararlı değildir” şeklinde derledi.

Büyükelçi ile bir araya gelen bakanlık yetkilisi Hans-Dieter Lucas’ın Karslıoğlu’na, Federal Hükümet’in bu konudaki “rahatsızlık ve kızgınlığını” Ankara’ya iletmesini rica ettiği de bildirildi.

Öte yandan Alman medyasında yer alan haberlere göre, emniyet birimleri Özdemir’in, Erdoğan’ın sözleri sonrasında tehdit edilebileceğinden ve güvenliğinin tehlikede olduğundan yola çıkıyor. Konuyla ilgili haberlere göre, Berlin’de yaşayan Özdemir ve ailesinin güvenliği için tedbir alınması ihtimali çok yüksek.
Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir
Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir
Konuyla ilgili haberlerde Cem Özdemir’in Arjantinli eşinin geçen çarşamba oturdukları semtte sokakta kendini ‘Erdoğan taraftarı’ olarak tanımlayan bir kişinin sözlü hakeretine uğradığı, Facebook’ta ise ‘Cem Özdemir wir möchten Dich nicht in der Türkei’ (Cem Özdemir seni Türkiye’de istemiyoruz) adı altında açılan sayfada Özdemir’e karşı başlatılan kampanyaya ilk 24 saatinde 1200 kişinin destek verdiği belirtiliyor.

Bu arada Hristiyan Demokrat Parti CDU’nun genel başkan yardımcısı Armin Laschet Başbakan Erdoğan’la ilgili sözleri için Cem Özdemir’e bir mektup yazarak, “Açık ve net konuştun. Bu ifadelerin için bütün Almanların ve Türklerin de müteşekkir olduğuna eminim. Muhalefette bulunan bir siyasetçi olarak Angela Merkel’i savunman nedeniyle Hıristiyan Demokrat bir siyasetçi olarak sana içtenlikle teşekkür ediyorum.” şeklinde görüş belirtti. Mektup bugün ülkenin en çok satan bulvar gazetesi Bild’de yayınlandı.

Cem Özdemir Köln’deki konuşma sonrasında yaptığı bir açıklamada “Erdoğan’ın artık olumsuz Türkiye’nin simgesi olduğunu ve ziyaretin AB ilişkilerini olumsuz etkileyeceğini,” ayrıca Başbakanın Köln’deki konuşması sırasında adının geçtiği anda “Angela Merkel’in salondakiler tarafından yuhalanması nedeniyle Almanya’daki Türklerin bedel ödeyeceğini” öne sürmüştü.

Başbakan Recep Tayyip ise AKP’nin Grup Toplantısı’ndaki konuşmasında Özdemir’i kastederek “Sözde bir Türk, oradaki bir siyasi partinin Eşbaşkanı. Toplantımızın öncesinde ve döndükten sonra kullandığı ifadeler çok çirkin. Sen nasıl demokratsın? Önce sen kökenin itibarıyle mensubu olduğun ülkenin başbakanına bu şekilde konuşamazsın” demişti.

Erdoğan’ın Yeşiller’in eski eşbaşkanlarından Claudia Roth’a atıfta bulunarak “O da zaman zaman birçok şeyler yapar konuşurdu, ama biz Türkiye’nin kapılarını ona kapatmadık. Ama sen ileri gittin. Bunlara senin gücün yetmez önce haddini bileceksin.” şeklindeki sözleri Alman kamuoyunda Erdoğan’ın Özdemir’i Türkiye’de görmek istemediği şeklinde yorumlandı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG