Erişilebilirlik

Almanya ve Fransa’dan Ukrayna İçin Barış Planı


Görüşmelerde iki liderin Putin’e Ukrayna’da ordu ve ayrılıkçılar arasındaki yoğunluğu artan çatışmaları sonlandıracak yeni bir barış planı sunması bekleniyor

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Moskova’da Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’le görüşüyor. Görüşmelerde iki liderin Putin’e Ukrayna’da ordu ve ayrılıkçılar arasındaki yoğunluğu artan çatışmaları sonlandıracak yeni bir barış planı sunması bekleniyor.

Putin’le görüşme iki liderin Kiev’de Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ile görüşmesini izliyor. Moskova’daki görüşmeden önce Merkel, kendisinin ve Hollande’ın Putin’e sunduğu teklifin hedefinde ‘Avrupa’da barış’ olduğunu söyledi.

Bu krizin askeri bir çözümü olmadığına inandıklarını söyleyen Merkel, buna rağmen görüşmelerin ateşkesi sağlayıp sağlayamayacağının da henüz belli olmadığını belirtti ve bugünkü görüşmelerin yeterli olup olmadığını henüz bilmediklerine dikkati çekti. Moskova’daki görüşmenin ne kadar süreceğini bilmediklerini belirten Merkel, çatışmaları sonlandırmak ve kan dökülmesini engellemek için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

Hollande, dün yaptığı açıklamada sunacakları teklifin Ukrayna’nın toprak bütünlüğü temeline dayandığını söylemiş, Poroşenko da planın ateşkes ümitlerini arttırdığını belirtmişti.

Brüksel’de konuşan Başkan Yardımcısı Joe Biden, Rusya’yı Ukrayna’ya daha fazla paralı asker ve tank göndererek çatışmayı tırmandırmakla suçladı ve Rusya’nın Avrupa haritasını yeniden çizmesine izin verilemeyeceğini belirtti.

Biden, Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry cuma günü Münih’te başlayan ve üç gün sürecek güvenlik konferansına katılıyor. Toplantılarda Ukrayna’daki kriz öncelikli başlıklar arasında.

Cuma günü çarpışan ayrılıkçılar ve Ukrayna ordusu arasında ilan edilen bir geçici ateşkes insani koridor yaratılmasına ve sivillerin bölgeyi terk etmesine olanak sağlayacak. Debaltseve’de çapraz ateşte kalan halk otobüslere binerek bölgeyi terk etmeye hazırlanırken görüntülendi.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nden gelen açıklamada, Donetsk bölgesinde süregelen çatışmaların ülke içinde yerinden edilmiş kayıtlı kişi sayısını 980 bine yükselttiği bildirildi. Kurum, bu kişilerin dışında 600 bin kişinin de komşu ülkelere sığınma ya da yaşama hakkı için başvurduğunu belirtti. Bu ülkeler arasında Rusya, Beyaz Rusya, Moldovya, Polonya, Macaristan ve Romanya bulunuyor.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry de Perşembe yaptığı konuşmada Rusya yanlısı ayrılıkçıları ve Kremlin’i ülkedeki şiddeti arttırmakla suçladı ve 10 ay içinde 5 bin 400 kişinin yaşamına mal olan savaşı bitirmenin Putin’in elinde olduğunu söyledi.

Kerry aynı zamanda Başkan Obama’nın Ukrayna’yı silahlandırma seçeneğini de değerlendirdiğini ve konuyla ilgili yakın zamanda karar vereceğini söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aleksandr Lukaşeviç ise Washington’dan Kiev’in modern silahlarla donatılacağı yönünde gelen haberlerin endişe verici olduğunu söyledi. Sözcü, böyle bir eylemin yalnızca Ukrayna’daki durumu daha kötü hale getirmeyeceğini, aynı zamanda Ukrayna tarafından defalarca saldırıya uğrayan Rusya’nın güvenliğine de tehdit oluşturacağını belirtti.

Sözcü böyle bir kararın, özellikle Ukrayna’nın doğusunda vatandaşların Amerikan silahlarıyla öldürülmesi durumunda Amerika- Rusya ilişkilerine büyük zarar vereceğini de ekledi.

Geçen hafta ayaklanmayı sonlandırmak için yapılan görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanmasından bu yana bölgedeki çatışmalar daha da şiddetlendi.

STÜDYO VOA

ABD’de düşmeyen enflasyon FED’e faiz indirtmedi – 1 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:30:56 0:00
XS
SM
MD
LG