Erişilebilirlik

Almanya’da İncirlik Önergesi NATO Zirvesi Sonrasına Kaldı


Türkiye’nin Alman milletvekillerine İncirlik Üssü’nde konuşlandırılan Alman askerlerini ziyaret etme izni vermemesi Federal Meclis’in özel oturumunda ele alındı. Muhalafet partileri Yeşiller ve Sol Parti’nin, üsteki askerlerin ve Tornado uçaklarının derhal geri çekilmesi için verdiği ortak önergenin, koalisyon partilerinin meclisteki çoğunluğu ile ilgili komisyonlara havale edilmesine karar verildi.

Önergede, "Alman ordusu bir parlamento ordusudur ve parlamenter kontrol her an mümkün olmak zorundadır. Alman ordusu o nedenle derhal İncirlik Üssü'nden çekilmelidir" denilerek, Federal Parlamento Savunma Komisyonu üyesi milletvekillerinin İncirlik Üssü’ndeki Alman askerlerini ziyaret etmesine izin verilmemesine tepki olarak Almanya’nın İncirlik’deki angajmanını vakit kaybetmeden sona erdirmesi istenmişti.

Önergeyi gerekçelendiren Yeşiller Partisi’nden Claudia Roth, Alman parlamenterlerin askerlerinin dış ülkelerdeki misyonlarına ilişkin kişisel olarak yerinde bilgi edinmeleri hakları olduğunu ve Türkiye’nin aldığı tavrın bunu engellediğini öne sürdü. Birlik Partileri (CDU/CDU) adına söz alan Roderich Kiesewetter ise, Alman askerlerinin derhal İncirlik’ten çekilmesinin Almanya’nın çıkarlarına ters düşeceğini ve ülkeyi Türkiye ile karşı karşıya bırakacağını savunarak, sorunun NATO kapsamında ele alınmasından yana olduklarını duyurdu.

Başbakanlığa yakın kaynaklardan sızan haberlerde de, Angela Merkel’in 24-25 Mayıs'ta Brüksel'de yapılacak NATO Liderler Zirvesi öncesinde gerilimi daha da artırmamak için konunun oylanmadan ilgili komisyonlara havale edilmesinden yana olduğu ve krizin çözümünü zirvede gündeme taşıyacağı öne sürüldü.

Konuyla ilgili Berlin’deki haberlere göre, resmi temaslarda bulunmak üzere ABD’ye giden Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, mevkidaşı Rex Tillerson ile görüşmesinde ABD’den Türkiye’nin Alman milletvekillerine İncirlik’te bulunan askerleri ziyaret izni vermesi konusunda devreye girmesini istedi. Gabriel, Türkiye’nin İncirlik ziyaretine izin vermemesini eleştirmiş ve "Ben sadece Türk hükümetinin gelecek günlerde fikrini değiştirmesini ümit edebilirim. Aksi takdirde Alman parlamentosu hiç kuşkusuz askerlerini Türkiye'de bırakamaz" ifadelerini kullanmıştı.

Gabriel’in ABD’deki görüşmelerinde, Türkiye ile yaşanan anlaşmazlığın, NATO'nun Türkiye'deki AWACS misyonunu da etkileyeceğini ve Konya’daki Alman AWACS uçaklarının da geri çekilmesinin gündeme gelebileceğini kaydettiği öğrenildi. Berlin’deki siyasi yorumcular, yaşanan son krizinden sonra Almanya’nın İncirlik’ten çekilmekten başka alternatifi kalmadığını savunuyorlar.

Federal hükümetin ve Alman siyasetçilerin konuyla ilgili krizin yaşandığı geçen yıldan bu yana askerleri çekmekle tehdit ettikleri, ama Türkiye’nin tavrını değiştirmediği ve Berlin’in inandırıcılığını yitirme tehlikesi ile karşı karşıya kaldığı vurgulanıyor. Başbakan Merkel ve Savunma Bakanı Leyen’in geçen günlerde Ürdün'ü İncirlik’e bir seçenek olarak görmeye başladıklarını söylemeleri, bu konuda artık geriye dönüş olmayacağı şeklinde yorumlanıyor. Federal Savunma Bakanı Ursulan von der Leyen hafta sonunda Ürdün’e giderek, Alman askerleri için alternatif üs arayışlarını somutlaştıracak. Ürdün’e uçan Alman askeri uzmanların, Azrak Vadisi’nde bulunan üstte, yerinde inceleme yapacaklarını ve Savunma Bakanı Leyen’e Cuma günü bir rapor sunacaklarını, ardından da birlikte üssü ziyaret edecekleri öğrenildi. Askeri uzmanlar İncirlik Üssü'nde ABD öncülüğündeki uluslararası IŞİD'le mücadele koalisyonuna destek amacıyla bulunan 260 Alman askerin ve Tornado uçaklarının iki hafta içinde taşınabileceğinden yola çıkıyorlar.

Bu arada 15 Temmuz darbe girişimine karışan iki Türk generalin Pazartesi Almanya’ya kaçarak, iltica talebinde bulunduğu şeklindeki haberler konusunda Alman yetkililer şimdiye dek bir resmi açıklama yapmadı. Alman basınında çıkan haberlerde, iki generalin Türkiye’den uçakla Frankfurt’a geldikleri ve havalimanında iltica talebi yaptıkları, daha sonra kent yakınında bulunan Giessen sığınmacı kampına götürüldükleri iddia edilmişti. Konuyla ilgili haberlerde, iki generalin yanısıra biri kadın toplam üç kişinin de Almanya’dan sığınma talep ettiğini öne sürülmüştü. Daha önce Almanya'nın bazı Türk subayların sığınma taleplerini kabul etmesine, Ankara yönetimi tepki göstermiş, hatta Alman parlamenterlerin İncirlik Üssü'ne alınmamasının, bu iltica talepleriyle bağlantılı olduğu yönünde iddialar da ortaya atılmıştı.

Öte yandan Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkileri olumsuz etkileyen bir başka konu ise Milli İstihbarat Teşkilatı‘nın (MİT) Alman yetkililere verdiği listeler. Şubat ayında, MİT‘in Almanya'da yaşayan Fethullah Gülen yandaşlarına yönelik casusluk faaliyetinde bulundukları ve 300’e yakın kişinin isminin bulunduğu bir listeyi Alman Federal Haber Alma Servisi'ne (BND) ilettikleri ortaya çıkmıştı. Konuyla ilgili yeni bilgilere göre, MİT kaynakları geçen Nisan ayı başında Alman İçişleri Bakanlığı’na ikinci bir liste daha verdi. Alman güvenlik kaynaklarına dayandırılan haberlerde, 100'den fazla ismin yer aldığı listede, özellikle PKK’ya yakın Kürtlerle, DHKP-C ve TKPM-L üyesi aşırı solcu Türklerin isimlerinin bulunduğu anlaşıldı. Muhalefet partilerinden siyasetçiler, ilk listede yer alan Gülencilerin Alman istihbaratı tarafından Türkiye’ye gitmemeleri yönünde uyarıldıklarını, ancak ikinci listede yer alanlara yönelik bir uyarı yapılmadığını öne sürdüler. İlk listede yer alan isimlerin ev adresleri, telefon numaraları dışında özel hayatlarına ilişkin bilgilerin bulunduğu iddia edilmişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG