Erişilebilirlik

Dönerci Cinayetleri Alman Federal Meclisi'nde Tartışıldı


Dönerci Cinayetleri Alman Federal Meclisi'nde Tartışıldı
Dönerci Cinayetleri Alman Federal Meclisi'nde Tartışıldı

Almanya'da kamuoyunda 'dönerci cinayetleri' olarak bilinen ve sekiz Türk ve bir Rum işyeri sahibi, bir de polisin bulunduğu 10 kişiyi öldüren Neo-Nazi terör çetesi hakkındaki soruşturma derinleştirilirken, konu bugün Alman Federal Meclisi’nde özel bir oturumda ele alındı.

Kamuoyunu adeta şoka uğratan Neo-Nazi cinayetleri nedeniyle kendisinin ve meclisin üzüntü ve utanç içinde olduğunu söyleyen Meclis Başkanı Norbert Lammert, özellikle geride kalan yıllarda cinayetlerin Türk haraç mafyasının ya da uyuşturucu çetesinin işi olarak gösterilmesinin ve cinayet kurbanlarının bu şekilde töhmet altında bırakılmasının kabul edilemez olduğunu belirterek, Almanya adına kurban yakınlarından özür diledi.

Olayın tüm detaylarının aydınlığa kavuşturulması için tüm birimlerin harekete geçirildiğini duyuran Federal İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich’de aşırı sağcıların işlediği seri cinayetleri ‘Almanya’nın tümüne, özgürlüğe ve demokrasiye karşı yapılan saldırılar’ olarak tanımladı.

Seri cinayetlerin arkasındaki Nasyonal Sosyalist Yeraltı Grubu ve diğer Neo-Nazi’lerin bağlantılarının ve cinayetlerin ayrıntılarının ortaya çıkarılması için 300 kişilik özel bir soruşturma ekibinin oluştyurulduğunu bildiren Friedrich, bataklık olarak tanımladığı Neo-Nazi çetesini tümüyle deşifre ederek, çökertmeyi hedeflediklerini da söyledi.

Yeşiller Partisi’nden Federal Meclis milletvekili Memet Kılıç ise güvenlik makamlarının Neo-Nazi örgütlerine karşı yıllardır ilgisiz kaldığı, hatta ırkçı oluşumları görmezden geldiği, bunun da sorumlusunun İçişleri Bakanı olduğu görüşünde.

Öte yandan Adalet Bakanı Sabine Leutheusser-Schnarrenberger ırkçıların öldürdüğü kurbanlarının ailelerine, 10’ar bin Euro verilmesini planlandığı ve bakanlık bütçesinden 1 milyon Euro’luk fon ayrılacağı yönündeki haberleri doğruladı.

XS
SM
MD
LG